Снимка: БТА
fallback

Доналд Тръмп ще окаже натиск върху китайския си колега Си Цзинпин на срещата им след седмица с искане Китай да предприеме по-строги мерки срещу Северна Корея, предаде Ройтерс.

Според високопоставени представители на правителството на САЩ Тръмп ще се опита да убеди Си в Пекин Китай да ограничи износа на петрол, вноса на въглища и трансакциите със Северна Корея, пише БТА.

Далеч не е ясно обаче дали току-що преизбраният китайски лидер, който укрепи властта си на конгреса на управляващата комунистическа партия миналия месец, ще се съгласи. Китай е единственият голям съюзник на Северна Корея и се смята, че може да изиграе ключова роля за обуздаване на ядрените и ракетните програми на затворената комунистическа страна.

Oще по темата

В отговор на поздравително послание на севернокорейския държавен ръководител Ким Чен Ун по случай преизбирането му китайският лидер изрази надежда за устойчиво и стабилно развитие на двустранните отношения, предаде още Ройтерс, като се позова на севернокорейската официална информационна агенция КЦТА.

Си Цзинпин отправя пожелание Китай и Северна Корея да имат "положителен принос зае защитата на регионалния мир и стабилност и на общия просперитет".

Размяната на приятелски послания между Ким и Си дойде в момент, когато Китай е призоваван от международната общност да положи повече усилия за спиране на ядрените и ракетните опити от страна на Северна Корея, които повишиха напрежението в глобален план, отбелязва Ройтерс.

Междувременно републиканците и демократите в Сената на САЩ постигнаха споразумение за нов пакет от санкции срещу Северна Корея. Съответният закон, наречен на Ото Уормбиър - американският студент, който почина, след като бе държан в затвор в изолираната страна - укрепва и разширява санкциите срещу нея и засилва контрола на Конгреса над тяхното прилагане.

Очаква се комисията на Сената за банките да задвижи процедурата по приемането на нормативния акт следващата седмица, когато Тръмп ще е на първото си посещение в Източна Азия, откакто стана президент на САЩ през януари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 6 години

До русия=джуджеИзглежда , че ти си Джуджи, много ги разбираш тези работи но да знаеш, дългът се връща и в право на собственост над американските предприятия, банки и т.н., следователно и над американския пазар.

17

Шопето

преди 6 години

До русия=джуджеСъс сигурност може да ги притисне по много начиниПа за сеги са намериле начина со дупе, нал са дебелаци и ша им а лесно.

16

русия=джудже

преди 6 години

До 3 :Със сигурност може да ги притисне по много начини,но неукия ти русофилски мозък няма как да разбере това.САЩ дължи на Китай 1трлн. долара които са главно в ценни книжа и ипотеки.Американците си ги плащат.По закон Китай няма право да ги иска накуп,първо защото означава да застанат срещу САЩ ,което ще е самоубийство за тяхната икономика и второ,защото целия дълг е демонитизиран в щатски Долари,което означава,че САЩ може да напечата набързо доларите,но без "стойност" и Китай пак ще изгори.

fallback