Мун Дже Ин. Снимка: Reuters

Южна Корея никога няма да признае северната си съседка за ядрена държава и никога няма да разработи ядрени оръжия, заяви южнокорейският президент Мун Дже Ин, цитиран от Ройтерс и Франс прес.

"Усилията на Северна Корея да стане ядрена държава не могат да бъдат приети или толерирани, заяви президентът в реч в парламента. "Ние никога няма да разработим или притежаваме /ядрени/ оръжия", добави той.

Мун Дже Ин заяви, че не може да има военни действия на Корейския полуостров без съгласието на Сеул и увери, че правителството ще продължи да работи за мир на полуострова.

През септември Пхенян извърши шестия си ядрен опит, най-мощния досега, припомня АФП. Северът изстреля също ракети, способни да достигнат голяма част от американския континент, което предизвика опасения в Сеул за здравината на съюза си с Вашингтон.

Южнокорейски медии и опозицията настояха отново да бъдат разположени в страната американските тактически ядрени оръжия, която бяха изтеглени от полуострова през 90-те години. Някои смятат, че в случай на отказ от страна на Вашингтон Сеул трябва да се снабди със собствени ядрени способности.

Но президентът Мун подчерта, че южнокорейската политика по този въпрос ще бъде основана на съвместната декларация за освобождаване на Корейския полуостров от ядрени оръжия, обявена от двете Кореи през 1992 година.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase