Снимка: архив, Reuters
fallback

До края на годината Русия ще изпробва новата си междуконтинентална ракета "Сармат" и наред с това ще развива прецизните си оръжия, пише електронният в. "Утро".

Според руския зам.-министър на отбраната Юрий Борисов ракетата "Сармат" е съпоставима по обсег с най-голямата засега междуконтинентална балистична ракета "Воевода" (по класификацията на НАТО "Сатана"), но стига по-бързо до целта.

Кръстена вече на Запад "Сатана-2", тя ще създаде доста проблеми за противоракетната отбрана (ПРО) на противника, защото ще лети по т. нар. суборбитална траектория - по-ниско от сателитните орбити, където би била по-уязвима, но по-високо от границата на космоса.

Така според военни експерти със "Сармат" се подновява концепцията за "орбитална бомбардировка", разработена в Русия още през 1962 г. заедно с подходяща ракета. Тя може да обиколи Земята и да нанесе удар във всяка точка, включително по обекти на САЩ, минавайки през Южния полюс, за да заобиколи американската ПРО.

Обсегът на "Сармат" според открити данни е 16 000 км, но теоретично ракетата може да лети на много по-дълги разстояния, посочва онлайн изданието.

По думите на Юрий Борисов пред седмичника "Военнопромишлен куриер" най-важно за Русия е да развива своите стратегически ядрени сили като основен възпиращ фактор за евентуални агресори, а втори приоритет са прецизните боеприпаси - например авиобомбите с възможност за корекции в траекторията КАБ-500 и крилатите ракети Х-10, които може да се изстрелват от самолети и кораби на хиляди километри от целта. Засега Русия има доста по-малко от тях в сравнение с американците, но постепенно увеличава производството.

В концепцията за "орбитална бомбардировка" чудесно се вписват хиперзвуковите глайдери - безмоторни дронове, каквито разработват според медиите Русия, САЩ и Китай. Ракетите "Сармат" може да станат носители на глайдери, които да нанасят удари във всяка точка от земното кълбо, заобикаляйки и най-съвършените системи за ПРО.

Русия ще положи усилия до 2025 г. да постигне паритет със САЩ в сферата на прецизните оръжия и да измисли начин да преодолее американската многостепенна система за ПРО. Изглежда Москва ще използва за целта новата ракета "Сармат". Предвидено е руските войски да бъдат въоръжени с нея през 2020 г., но решаващ ще бъде резултатът от предстоящите изпитания, добавя "Утро".
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

474

чичо

преди 6 години

До Анонимен 486За жигули и лада руснаците купиха лиценза от италиянците на фият 124 като направиха двигател с висящ разпределителен вал, на фията е с лежащ. Преди да пишеш чети.

473

Боби

преди 6 години

До Сокол 9 399СОКОЛЕ май ти с като ЧУКЧА - Чукча писатель не читатеь Предишния ми пост ти го пускам ОТНОВО"В СССР и по точно в КБ Южное остатъците от което сега се намират в УкрайнаСамо че МЛАДЕЖИ Р-36 САТАНА ЗАПОЧВА БОЙНОТО СИ ДЕЖУРСТВО 1975 година както се казва преди повечето от нас да се родят"

472

Анонимен

преди 6 години

До Анонимен 487Много преди американските астронавти да кацнат на Луната, имаше серия руски автоматични станции "Луна", имаше Луноход, сондажи, връщане на Земята на проби. Да си чувал? Нарочно го написах така, че ти, най-глупаVият от всички днешни русофоби да се хванеш като шаран! ***, къде прочете, че съм писал нещо повече от това, което съм писал? И аз съм чел западна, че и далекоизточна научна литература, но не съм станал велик! Но ти пиши, пиши, да видят хората какъв е акълът русофобски!

fallback