fallback
Общ преглед



Извършителят на нападението с автомобил в Ню Йорк, при което бяха убити осем души, оставил бележка, в която твърдял, че действал от името на терористичната групировка "Ислямска държава", съобщи CNN, цитирана от ТАСС. Бележката била намерена по-късно близо до пикапа на престъпника.

Нападателят е 29-годишния Сайфуло Саипов от Узбекистан, който пристигнал в САЩ през 2010 г. и получил разрешение за пребиваване.

Няколко часа след атентата президентът Доналд Тръмп заяви, че САЩ не трябва да позволяват на "Ислямска държава" да се завърне или да влезе в страната, предаде Франс прес.

"Ние не трябва да позволим на ИД да се върне или да попадне на територията на САЩ, след като я разгромим в Близкия изток и другаде. Достатъчно!", написа Тръмп в Туитър.

Тръмп заповяда да се засили граничният контрол в страната. "Да бъдеш политически коректен е добре, но не и за това", писа още в Туитър той.

Петима аржентинци и белгийка са сред осемте убити при нападението.

В комюнике на аржентинското министерство на външните работи се посочва, че жертвите са от град Росарио и били част от група приятели, които празнували 30 години от завършването на образованието си в политехническото училище в града.

Още един аржентинец е сред 11-те ранени при нападението и се намира в болница, но животът му не е в опасност, уточни министерството.

Белгийският министър на външните работи Дидие Рейндерс обяви, че белгийска гражданка е сред убитите в Ню Йорк. Той уточни пред агенция Белга, че става дума за жена от град Рулер в провинция Западна Фландрия, която била на екскурзия в Ню Йорк заедно със сестра си и майка си. Други трима белгийци били ранени при нападението - майка, баща и дете от едно семейство, добави министърът. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

56

Анонимен

преди 6 години

Ха Ха световния ционизъм създаде,въоръжи и финансира ИДИЛ за да го използват в борбата си срещу омразните на юдите бели хора християни в Европа ,сега същите тези идиловци се обърнаха срещу своите създатели и взеха ,че удариха в сърцето на световния ционизъм Джу Йорк .А бе мъдар е древния български род ,който е казал каквото посееш,това ще пожънеш!

55

Анонимен

преди 6 години

До абвКогато Узбекистан беше част от СССР, обучаваше военнослужещи за войните в Афганистан или др. страни Защото СССР-Русия никога не е спирала да воюва, да се въоръжава и да обучава войници. Особено пък в тези бивши републики. Много от тях дезертираха и се присламчиха към ИД.

54

Анонимен

преди 6 години

До 57 Моля,Путин-президент?Той е диктатор,който манипулира изборите,кагебеец,който изнася сепаратизъм и агресия от криминалната си държава-Русия.Какво направи с Южна Осетиня и Нагорни Карабах?С Чечня?С Източна Украйна,само замразени конфликти по границите,смърт и разрушения,сепаратизъм в нарушение на международните закони.

fallback