Снимка: архив Reuters
fallback

Испанският Национален съд (Аудиенсия насионал) призова уволнения каталунски лидер Карлес Пучдемон и 13-те членове на неговото правителство да се явят в съда в 9 часа местно време на 2 ноември, за да дадат показания, предадоха световните агенции.

Разследващият съдия Кармен Ламела каза, че призованите трябва да се явят в четвъртък сутринта на разпит, който може да продължи и на следващия ден, посочва Асошиейтед прес.

Oще по темата

Франс прес отбелязва, че ако бившите ръководители не се появят, испанското правосъдие може да издаде заповед за задържането им.

Съдът съобщи също, че е започнал да проучва обвиненията в бунт и противодържавна дейност срещу Пучдемон и останалите каталунски ръководители, предаде Ройтерс.

Пучдемон и петима бивши членове на кабинета му се намират в Брюксел в търсене "на свобода и безопасност", както каза днес самият бивш каталунски лидер пред журналисти. Той заяви, че ще се върне в страната, ако получи гаранции за справедлив съдебен процес.

Социологическо проучване, огласено от каталунския официален център за изследване на общественото мнение, показва, че през изминалия бурен месец сепаратистките настроения в областта са се засилили, посочва АП.

Според проучването делът на каталунците, които искат областта им да стане независима държава, се е увеличил на 48,7 процента от 41,1 на сто през юни, докато този на противниците на отцепването е намалял от 49,4 на 43,6 процента.

В допитването, осъществено от 16 до 29 октомври, са участвали 1500 души.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

Mockingbird

преди 6 години

в деня на будителя, най-важното за антибългарската медия е да цензурира мнения от името на чужди сили. това е видно и вече доказано. инак не съм адвокат на Puigdemont, но гнуснарните джурналястки го преименуваха без основание, а това никак не беше правилно, както и да ми триете мненията. толкова "дръзки" могат да бъдат само ***. щото нищо не ги задължава. медията получава от мен минус пет звезди от възможни пет, защото манипулира. н ека влезе в аналийте на "козяк"!

32

миклош варга

преди 6 години

До "некъф": ми ти си неграмотен цензуратор бе. и как успя да събереш 3 плюса? сигурно по начина, по който приласкаваш бабичките да ти хвърлят състоянието си от балкона, с основанието: "борба с престъпниостта". знаеш ли, ти си съвременен "будител" в медиите, които с пълната си неграмотност, цинизъм и цензура само ги приспива. цензуре, ти си зомбясал бе идиотино!

31

Костов

преди 6 години

да разследваме изказването на "будителя" цензуратор по медиите и ще разберем, че този е не само неграмотен, но и конкретно ***.

fallback