Снимка: архив, Reuters
fallback

Испанският Конституционен съд съобщи, че е преустановил действието на резолюцията на каталунския парламент, в която се провъзгласява независимост на Каталуния, предаде Асошиейтед прес.

Oще по темата

Решението на съда бе взето, след като каталунски депутати внесоха иск срещу гласуването на тази резолюция. Конституционният съд сега ще проучи законността на декларацията.

Гласуването за независимост се състоя в петък и бе бойкотирано от опозиционните депутати. Декларацията бе приета със 70 гласа "за" и 10 "против" в 135-местния каталунски парламент.

Конституцията на Испания от 1978 г. постановява, че страната е неделима, пише БТА.

Междувременно Върховният съд на Испания заяви, че започва да разглежда обвинения в бунт, противодържавна дейност и незаконно присвояване срещу шестима бивши членове на ръководството на разпуснатия каталунски парламент, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Сред шестимата е бившата председателка на каталунския парламент Карме Форкадел, един от водещите дейци на движението за независимост на Каталуния.

Върховният съд призова Форкадел и другите петима висши каталунски депутати да дадат показания на 2 и 3 ноември.

Испанският генерален прокурор Хосе Мануел Маса призова вчера да бъдат повдигнати обвинения в бунт и противодържавна дейност срещу каталунските лидери, включително уволнения областен премиер Карлес Пучдемон и неговия заместник Ориол Жункерас, заради стремежа им за отцепване на Каталуния от Испания.

За бунт, противодържавна дейност и незаконно присвояване се предвиждат наказания до 30, 15 и 6 години затвор.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

71

Анонимен

преди 6 години

Косово е извън юрисдикцията на испанския КС.

70

Анонимен

преди 6 години

ami Kosovo

69

Испания

преди 6 години

Те са си самостоятелни и твърде свободни в автономната област. И кое по- точно е тяхно- пътищата, пристанищата, летищата или цялата инфраструктура. Давали 20% от БВП и получавали по- малко, без да отчитат финансовата си задлъжнялост( най- високата от 17 области в Испания). Искат хем вълкът сит, хем агнето цяло

fallback