Снимка: архив, Булфото
fallback

Първият паметник на Васил Левски в Канада бе открит на празнична церемония в Българската източноправославна църква "Св. Димитър" в югоизточния град Брамптън, провинция Онтарио, съобщи Генералното консулство на България в Торонто.

Проектът се осъществи от почетния консул на Република България в град Мисисага Игнат Канев, настоятелството на БИПЦ „Св. Димитър" в Брамптън с председател Цветанка Христоскова, с организационната подкрепа и координация на генералния консул на България в Торонто Петър Крайчев и дарения от редица български граждани и сдружения на българската общност в Канада и България.

От името на храма Христоскова връчи сертификати на дарителите за изграждане на паметника, сътворен в ателието на инж. Тодор Ганарев и инж. Радиана Дервенска в България.

В поздравителен адрес по повод тържественото събитие президентът Румен Радев приветства "родолюбивата българска общност", която "благодарение на своята енергия и отдаденост доведе тази толкова българска инициатива до успешен завършек".

"Васил Левски е заветът и посоката, която всички българи трябва да следваме, независимо от това в коя точка на света се намираме", се казва в обръщението на Радев.

Първата копка за изграждането на бронзовия бюст на Левски бе направена на 16 юли, два дни преди отбелязването на 180-ата годишнина от рождението му.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

редник

преди 6 години

Изпуснахме си държавата !

19

Анонимен

преди 6 години

До Рали 10Защо да не е редно? Който какъвто паметник иска да си вдига има право да го стори! Кеф ти Левски кеф ти Луканов! Фараонът на нацията, Татун-Янкоту-Животноту 1Ви беше построил пирамида-мавзулей в центъра на София! Да не е питал Хеопс или Рамзес преди да почне да строи??!!

18

Анонимен

преди 6 години

До 2 :Такива "патриоти" като тебе са ми най-смешни.Ти като ще оправяш държава,до момента как се справяш,защото като гледам,все още тънем в мизерия? Естествено,че хората ще предпочетат един развит свят,като Канада ,където семейството и децата им ще имат бъдеще,пред това да мизерстват тук и да се чудат кой проблем да си оправят първо.Въобще не ме интерсува държавата в какво дередже е ,а ще си гледам семейството,защото в България винаги ще властва корупцията ,а вие си мислете че ще я оправите.

fallback