Снимка: МВнР
fallback

България зачита конституционния ред на Кралство Испания, върховенството на закона и принципите на правовата държава като основни ценности на Европейския съюз и на всички негови държави-членки. Подкрепяме запазването на териториалната цялост и държавния суверенитет на Испания, която е наш стратегически партньор и съюзник.

Oще по темата

Едностранното обявяване на независимост на Каталония не отговаря на условията за легитимност и нарушава принципите на правовата държава, както е видно от решенията на Конституционния съд на Кралство Испания. Това се посочва в позиция на Министерството на външните работи, разпространена от пресцентъра на министерството.

"Изразяваме загриженост от възможна ескалация на напрежението в Автономната област Каталония на Кралство Испания.

Призоваваме всички власти в страната към конструктивен диалог, отговорност и уважение към законността - за защита на стабилността, единството и сигурността на гражданите.

Вярваме в способността на испанското правителството за справяне с тази трудна ситуация в съответствие с Конституцията на страната и със залегналите в нея принципи и основни права на гражданите.

Стабилността и просперитетът на приятелска Испания са важни за България, за ЕС и за гражданите на Европа.

Единството, диалогът, солидарността и сътрудничеството са пътят за справяне със сериозните предизвикателства, пред които са изправени Европа и светът", се посочва още в позицията на МВнР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

БГ

преди 6 години

ВИНАГЕ СМЕ БЪРКАЛИ С ПОЗИЦИЯТА СИ ОТ ТУРСКОТО РОБСТВО ДО СЕГА,НЯМА ДА СЕ ОПРАВИМ,ДОКАТО НЕ СЕ ЗАГУБИМ,СЛЕД КАТО НЯМАМЕ НАЦИОНАЛНО ЧУСТВО НА ОТГОВОРНОСТ.

25

Анонимен

преди 6 години

Бърза наш Боцко, бърза и онази кокошка, министърката, да се нагъзят на ЕС. Защо се месим в работи които не признаваме? Ще се отдели Каталуния, то е ясно! Вината е на Испанското правителство и то от десетилетия. Най-добре е да преговарят и се разберат. Признахме муслиманското гнусно Косово, едно отвратително място, защо не признаем Каталуния? С този неграмотен дървеняк Боцко, нито имаме вътрешна политика, нито външна. Слугинаж на N та степен, нищо друго. Ето защо сме без авторитет по света.

24

да

преди 6 години

Крим е руски и ако някой има проблем с това - може да се пробва да изгони руснаците от там ако му стиска !!!Русия има правото да притежава Крим, толкова колкото има право да притежава и..Москва и Петербург - това са РУСКИ ЗЕМИ !!!!и, г'ъзоблизци вземете си спестете тъ'потиите как утре туристите ще обявят руска автономия в Слънчев бряг и Сарафово, че сте смехотворни отвсякъде :)))))))

fallback