Снимка: Президентство на Руската федерация

По време на визитата си Москва вчера (24 октомври) кипърският президент Никос Анастисиадис проведе важни срещи с Владимир Путин, с премиера Дмитрий Медведев, подписани бяха поредица от икономически споразумения в сектори като транспорт, иновации, здравеопазване, авиотехнологии.

Това обобщи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria кореспондентът на Националното радио в кипърската столица Никозия Бранислава Бобанац.

Основен акцент бе въпросът за стимулирането на руските инвестиции в Кипър, друг такъв бе и за ролята на Русия в разрешаването на кипърския въпрос (за обединението на разделената от 1974 страна – бел.ред.), в светлината на подобряващите се отношения между Москва и Анкара. А именно Турция е основна страна по въпроса, посочи още тя.

По думите й Кипър се е поставил в ролята на посредник в подобряването на отношенията между Русия и Европейския съюз. „На фона на засилващите се страхове от руска намеса, хибридна война и т.н., Кипър отново защити позицията си, че трябва да се залага на прагматични отношения, като сегашното състояние не отговаря на нуждите и на двете страни“, каза Бобанац.

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase