Снимка: Freeimages.com
fallback

Новините от Каталуния идват ежечасно. Късно снощи премиерът на провинцията Карлес Пучдемон изяви готовност да се яви пред Сената в Мадрид, където да изложи аргументите си, като се опита да избегне активирането на чл. 155 от испанската конституция, който би отнел автономията на региона. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria журналистът и външнополитически анализатор Момчил Инджов.

"Друга много важна новина е, че бизнесът в Каталуния застана срещу Пучдемон. (...) От 1 октомври до вчера (23 октомври) 1302 фирми са напуснали Каталуния", посочи той.

"ЕК обяви, че няма да признае независимост на провинцията, големите държави в ЕС като Франция и Германия също, дори една Великобритания, която излиза от ЕС, също. Даже и "обичайните заподозрени" като Русия не го направиха", допълни Инджов.

"Общо взето, Пучдемон няма полезен ход. Ако даде назад и се откаже от едностранното обявяване на независимост, тогава всички местни националисти биха му обърнали гръб", каза гостът в студиото.

"Може би единственият му ход е сам да свика предсрочни избори и каквото сабя покаже. Според социологическите проучвания преди референдума 43% от местното население е за независимост", коментира журналистът. 

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Шаран-БГ

преди 6 години

Не са *** Пучдемон и шайката около него! Никой още не знае точния размер на злоупотребите, които са направили през последните години. За да замажат собствените си престъпления, те подлъгаха и впрегнаха цялата интелигенция на Каталуния в тая вредна за областта и за хората в нея кампания!! Нашият народ казва: " Въшка като се наяде, излиза на чело" Точно това направиха и управниците на Каталуния. Спадът в туризма гони 50%, над 1300 фирми ги няма, безработицата расте... И без отделяне - мъка.

16

дежурен руски тpoл

преди 6 години

МАЧКАЙ, ВОВА!

15

Анонимен

преди 6 години

***, като се отделите и кво? Ще цъфнете!

fallback