Снимка: Reuters

Испанският премиер Мариано Рахой даде срок от пет дни - до понеделник, на сепаратисткия каталунски президент Карлес Пучдемон, да изясни позицията си относно декларацията за независимост, съобщи Франс прес, като цитира правителствен източник в Мадрид.

Ако Пучдемон потвърди, че обявява независимост на региона, Мадрид ще му даде допълнителен срок до четвъртък, 19 октомври, да даде заден ход, след което ще прибегне до член 155, позволяващ на испанското правителство да суспендира автономията на Каталуния.

Още по темата

Член 155 позволява да "се поставят под контрол политическите и административните органи на разбунтувала се автономна област".

Испанският премиер обаче няма право да задейства едностранно член 155.

Той трябва първо да призове председателя на правителството на въпросния регион да възстанови конституционния ред и да му даде срок, в който да направи това.

Ако това не стане, Рахой сезира Сената, където неговата Народна партия има мнозинство, и съобщава какви "необходими мерки" смята да приложи.

По принцип се събира сенаторска комисия, а след това всички членове на горната камара на пленарно заседание. Ако предложенията на премиера бъдат одобрени с абсолютно мнозинство, той получава право да ги приложи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase