Снимка: архив Reuters
fallback

Цяла Европа е притихнала в очакване на днешното решение на Каталуния - дали автономната област ще обяви едностранно независимост. Отговорът ще разберем в 18 часа местно време, когато каталунският лидер Карлес Пучдемон ще се изправи пред регионалния парламент.
Oще по темата


През последните часове няма знаци за започване на преговори между Мадрид и Барселона и кризата изглежда в абсолютна безизходица, предаде специалният пратеник на Bulgaria ON AIR в Испания Цветана Балабанова.
 
В последен опит да предизвика диалог снощи кметът на Барселона Ада Колау се обяви против едностранното обявяване на независимост на Каталуния. Париж бе категоричен вчера и обяви, че Франция няма да признае новата държава, ако Каталуния обяви независимост.

През последните дни Пучдемон е подложен на огромно напрежение и натиск от страна на малка част от управляващата коалиция, която настоява независимостта да бъде обявена веднага. По-голямата част от сепаратистите предпочитат процесът да бъде забавен.

Според политически анализатори е възможно днес Пучдемон да направи само символично обръщение към парламента, което да бъде относно независимостта, но без да я обявява. След неговото изявление започва да чете 48-часовият срок, заложен в закона за референдума.

Ако се стигне до обявяване на независимост, националната полиция ще поеме пълния контрол над местната полиция. Вчера екипът на Bulgaria ON AIR стана свидетел на това как бусовете на националната полиция обграждат сградата на регионалната съдебна палата.

Полицейското присъствие в Барселона е засилено, тъй като се очаква, ако бъде обявена независимост на Каталуния, това да предизвика силно недоволство и обществена реакция.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 6 години

TREPERI ES

21

Анонимен

преди 6 години

Пуч демон?Интересно име.

20

жеко

преди 6 години

да се разпада този фашистки съюз, видя се на референдума как дават свобода на избор властите на испания, в ес печелят само най високо стоящите чиновници за да подписват неизгодни сделки за страните си от което да печели само баба меркел за да пуска и храни маймуни, да не говорим че нас най малко ни засяга каталуня, по важното е излизане от нато и ес, след това правим бургас-александрополис и южен поток и ще тръгнат инвестиции насам

fallback