Върховният съд на Индия ще обяви на 30 октомври решението си по петиция, с която се иска повторно разследване на убийството на лидера на индийското националноосвободително движение Махатма Ганди през януари 1948 година.

Магистратите са възложили на известния адвокат Амарендра Саран да проучи искането, за да бъде взето експертно решение за ново разследване, съобщи вчера в."Ейшън ейдж", цитиран от ТАСС.

Петицията бе внесена във Върховния съд от лидера на група активисти Панкадж Пхаднис. Той твърди, че по Махатма е стреляно не три пъти, както се смята в момента, а четири и тъкмо четвъртият куршум, изстрелян от неизвестно лице, е бил смъртоносен. Според Пхаднис в убийството на Ганди може да са замесени британските тайни служби.

Авторите на петицията смятат, че престъплението не е било разследвано докрай и същинският убиец не е бил изправен пред съда.

Мохандас Карамчанд Ганди, наречен от привържениците си Махатма - "Велика душа", лидер на индийското националноосвободително движение, е убит на 30 януари 1948 година - броени месеци след като Индия става независима държава на 15 август 1947 година.

Убиецът Натурам Годсе, член на радикална проиндуска групировка, е задържан и прави самопризнания. Фанатиците не са простили на Ганди проповедите за мирно съвместно съществуване на изповядващите хиндуизма и исляма и обвиняват Ганди в прекомерна благосклонност към мюсюлманите, уточнява ТАСС. Годсе и негов съучастник са осъдени и обесени през 1949 година. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase