Снимка: БТА
fallback

Испанското правителство ще приложи конституционните си правомощия да замрази автономния статут на Каталуния и да предотврати отделянето на областта от Испания. Това заявява испанският премиер Мариано Рахой в публикувано тази нощ интервю за вестник "Паис", предаде Ройтерс.

На въпрос дали ще активира член 155 от конституцията, който позволява на министър-председателя да разпуска регионално правителство и да насрочва нови избори в някоя област, Рахой отговаря: "Не изключвам абсолютно нищо, което е в рамките на закона [. . .]. В идеалния случай няма да бъде необходимо да се прилагат крайни решения, но за да не стане това, нещата ще трябва да се променят".

Рахой казва още, че възнамерява да остави в Каталуния командированите там заради референдума за независимост на 1 октомври четири хиляди служители от националната полиция, докато отмине кризата.

Премиерът консерватор добавя, че няма да свиква предсрочни общи избори заради кризата, нито ще ползва услугите на посредник за нейното преодоляване. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

111

Анонимен

преди 6 години

До 114 То и шотландците много бяха силни и вадеха ,какви ли не социологически проучвания от поряда ка на 60%подкрепа,пък накрая едва събраха 45%.Та ,незнам ,защо някой са толкова сигурни ,че мнозинството от каталунците са за отцепване от Испания.Можеби заради проведения ,,референдум" с 41% от избирателите и 90%подкрепа. Дори и при този референдум одобрението е от 2милиона.А останалите 3.3милиона не участвали ,дали са за Независимост.

110

Коментарите

преди 6 години

Се пръснаха в различни посоки...... Неофашистка Испания,със сила и прояви на фашизъм ,няма да спре Каталуния. Насила хубост не става. Каталунците имат своите основания да се отделят. Въпрос на време е.

109

Анонимен

преди 6 години

Разпада на ес е неизбежен и на много страни като цяло!

fallback