Стивън Падок. Снимка: Reuters

Извършителят на най-масовото убийство в съвременната история на САЩ е имал таен живот, набавяйки си оръжия и муниции в продължение на десетилетия, преди да застреля от хотелската си стая десетки хора на музикален фестивал в Лас Вегас, предадоха световните агенции, като се позоваха на властите.

64-годишният Стивън Падок по последни данни уби 58 и рани 489 души, стреляйки в неделя от стаята си на 32-ия етаж на хотел по зрителите на музикален фестивал на открито в Лас Вегас, преди да се самоубие. Мотивите му остават неизяснени.

Джоузеф Ломбардо - шерифът на окръг Кларк, щата Невада, където се намира Световната столица на хазарта, описа Падок като психически неуравновесен и опасен.

Още по темата

След атаката в колата му са били открити контейнери с експлозиви, тежащи 22 килограма, както и 1600 единици боеприпаси.

Падок е наел стая в друг хотел в Лас Вегас по време на музикален фестивал между 22 и 25 септември.

Според Ломбардо масовият убиец е възнамерявал да избяга и да се укрие след стрелбата. Той отказа да даде подробности.

Няма признаци масовата стрелба да е свързана с международния тероризъм, обяви представител на ФБР.

По-рано джихадистката групировка "Ислямска държава" пое отговорност за атаката, твърдейки, че Падок е приел исляма преди няколко месеца. Няма индикации нейната версия да е вярна.

Приятелката на Падок увери, че не е знаела нищо за плановете му. 62-годишната Мерилу Данли описа масовия убиец като "мил, нежен и кротък".

Мерилу Данли се върна във вторник вечерта, по думите й, доброволно от Филипините, където била на посещение при своето семейство. Докато тя била там, Падок, играещ с големи суми комарджия, й изпратил 100 000 долара.

Мерилу не очаквала тези пари и се обезпокоила, че приятелят й иска да я изостави.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп посети Лас Вегас и увери жителите на града, че цялата нация е с тях, за да им помогне да понесат болката след най-смъртоносната масова стрелба в съвременната история на страната.

Тръмп обаче отклони репортерски въпрос дали Съединените щати имат проблем с насилието с огнестрелни оръжия. "Няма да говорим за това днес", отговори лаконично той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase