Мариано Рахой. Снимка: Reuters

Испанският премиер Мариано Рахой заяви, че правовата държава е надделяла в Каталуния, като не бе допуснат забраненият от закона референдум за самоопределение, предаде Франс прес. Рахой каза снощи, че силите на реда са изпълнили дълга си.

"Днес в Каталуния нямаше референдум за самоопределение. Върховенството на закона действа с цялата си сила", каза премиерът в изявление по телевизията. Мнозинството каталунци не се включиха в сценария на сепаратистите, добави Рахой.

"Опитът да се произведе референдум бе истинско посегателство срещу правовата държава, на което тя реагира твърдо и спокойно", продължи Рахой. Неразрешеният референдум е подигравка със самата същност на демокрацията, каза премиерът, цитиран от ДПА.

Още по темата

"Отговорните за тези събития са единствено и само онези, които се стремяха да нарушат законите и съвместното съществуване. Не търсете други виновни - няма други", каза той.

"Изпълнихме своя дълг, действахме според закона и единствено според закона. Показахме, че нашата демократична държава има средства да се защити от толкова сериозна атака. Референдумът беше инсценировка, още един епизод от стратегия срещу демократичното съжителство и законността", продължи Рахой.

Според него този процес има за цел да всява раздори, да тласка гражданите към конфронтация и улични бунтове.

"Няма да затворя нито една врата, никога не съм го правил, но действам само в рамките на закона и демокрацията", подчерта испанският премиер.

При намесата на силите на реда в Каталуния бяха ранени 93 души, двама от които тежко, а 70-годишен мъж почина от инфаркт, припомня АФП. Ранени са 33 полицаи по данни на испанското вътрешно министерство. Но според каталунските здравни власти, цитирани от Асошиейтед прес, пострадалите са 761.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase