Снимка: Reuters
fallback

В иракския автономен район Иракски Кюрдистан днес ще се състои референдум за независимост.

Право на глас имат 5,6 милиона души. Ще се гласува в 2065 избирателни секции. Те ще бъдат отворени в продължение на 10 часа - от 8 ч. местно време (5 ч. по Гринуич). Гласоподавателите ще отговарят на въпроса: Искате ли районът Кюрдистан и кюрдските зони около него да станат независима страна?

Гласуване е планирано да има не само в Иракски Кюрдистан, обхващащ трите иракски провинции Ербил, Сулеймания и Дахук, но и в райони, които са в центъра на полемика между Ербил и Багдад, в това число и богатата на петрол провинция Киркук, предаде ДПА.

Агенцията припомня, че правителството в Багдад се обяви срещу референдума. Съседни на Ирак страни, в които има кюрди, както и други страни от Близкия изток и от Запада, също са против референдума.

Според организаторите на референдума след него независим Кюрдистан ще бъде федеративна държава с 5 официални езика, предаде ТАСС. В независим Кюрдистан ще бъдат гарантирани правата на всички религиозни и етнически общности, а официалните езици ще бъдат кюрдски, арабски, асирийски, арменски и туркменски.

Според плановете на Висшия съвет за референдума в Кюрдистан, организирал допитването, религиозните и етническите групи ще бъдат напълно представени в правителствените учреждения на независим Кюрдистан и ще станат реални партньори в управлението на страната, а в рамките на федеративната система в частност арабите, язидите и тюркмените ще управляват самостоятелно своите райони.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 6 години

До 8С Кърджали какво правим ли? Ха, ха, ха айде пробвайте да се отцепите, и тогава ще видиш, какво правим. Нито един международен фактор няма да ви подкрепи. На вас не ви ли още ясно, че Ердоган води Турция към разпад. Преди 100г.не се сформира Кюрдска държава ,защото Ататюрк е бил далновиден и миролюбив политик, и е имал добри отношения със Запада. Ердоган е пълна негова противоположност, западняците няма да му простят.

9

Бай Дончо

преди 6 години

Ердогане, нала си много отворен? Я вземи тия кюрди!

8

Анонимен

преди 6 години

Американците се опитват да взривят Близкия изток... С Ислямска Държава нещата не се получиха, сега пробват с кюрдския въпрос. По този начин обаче американците все повече губят Турция като надежден партньор. Всъщност се оказва, че не Турция е ненадежден партньор, а САЩ. По всяко време могат да забият нож в гърба на партньорите си.

fallback