Снимка: Pixabay

Кюрдите са най-голямата етническа група, която няма своя собствена държава. В бъдеще несъмнено ще има такава държава. Въпросът е кога и в какви граници, и именно за това се води спорът - за границите, а не дали ще има такава държава или не. Това каза журналистът Тайфур Хюсеин в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Въпросът е свързан най-вече с териториалния въпрос, защото трите държави - Ирак, Иран, Турция и Сирия, се опасяват, че ако референдумът, който се провежда днес, е успешен, това ще доведе до реакция и в Турция, и в Иран, и в Сирия, обясни гостът. "Не трябва да се забравя, че след Втората световна война, когато наистина международното положение беше доста критично, имаше една държава, създадена в териториите на днешния Иран - това е република Махабад през 1946 година. И лидерът Масуд Барзани е роден именно там".

"Кюрдският лидер Масуд Барзани посочва, че през последните 25 години, като страна в спора, са доказали че са надежден партньор. Турция е страната, която изнася петрола от тази част на Ирак, и търгува с него. Благодарение на Ердоган Иракски Кюрдистан е в толкова добро положение в сравнение с останалата част на Ирак. Регионът има облик на държавно формирование. Това не може да се каже за останалите части. С оглед на изминалите 25 години лидерът Масуд Барзани е гарант за добрите отношения с Турция. Но дали след резултатите от днешния референдум това ще се запази, това е друг въпрос".

Със сигурност ще бъде успешен референдумът и социологическите проучвания го показват, но не трябва да се забравя, че това в прекия смисъл няма да има отношение към конституцията на Ирак, каза още събеседникът.

 Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgariа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase