Снимка: Reuters
fallback

Турция ще разгърне военни в северната сирийска провинция Идлиб като част от споразумението за деескалация, договорено от Русия миналия месец. Това обяви президентът Реджеп Ердоган пред Ройтерс.

Ердоган каза, че зоните за деескалация в Сирия, установени чрез договорка между Турция, Русия и Иран, ще бъдат предмет на по-подробни разговори с руския президент Владимир Путин по време на визитата му в Анкара следващата седмица.

Споразумението за деескалация беше една обещаваща идея, според която руснаците осигуряват сигурността извън Идлиб, а Турция ще осигурява сигурността в Идлиб, каза Ердоган в интервю за Ройтерс, цитирано от БТА.

Oще по темата

Турският президент признава, че задачата не е лека.

"С Путин ние ще обсъдим необходимите допълнителни стъпки, които трябва да бъдат предприети, за да изкореним терористите веднъж завинаги и и да възстановим преди всичко мира“, добави той.

Ердоган каза, че Турция обмисля контрамерки, в това число и евентуални санкции срещу кюрдския район в Северен Ирак заради планирания референдум.

Президентът заяви също така, че САЩ трябва да екстрадират живеещия в страната ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, когото Ердоган обвинява, че стои зад опита за преврат в Турция миналата година.

Ердоган предупреди Вашингтон, че едно решение за въоръжаване на кюрдските Сили за защита на народа, сражаващи се срещу организацията Ислямска държава в Сирия, може да навреди в крайна сметка на Вашингтон и на неговите съюзници.

В интервюто Ердоган казва, че се надява политическите връзки с Германия да се подобрят и похвали германския канцлер Ангела Меркел, че се въздържа да критикува Турция и нейната политика.

Агенция Асошиейтед прес пък съобщава, че по време на реч на Ердоган в нюйоркски хотел на събитие, организирано от американо-турска консултативна комисия, мъж е започнал да скандира "терорист" по адрес на президента. Други демонстранти пък разгърнали банери в подкрепа на турските кюрди. Охраната се намесила и ги извела от залата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

1

преди 6 години

До Striker,ганьооо,кадъните не са ***,защото се подмиват,обаче вашите миризливи жени, на умрели къртици миришат.

45

Халил

преди 6 години

До Анонимен Няма по просто и тъпо животно от българина. Жевее в помията и завижда на комшията си.

44

Анонимен

преди 6 години

До 57 анадолски. И от кога има Кюрдска държава, та казваш САЩ я подкрепят? Като се появи такава държава, ще ви се стъжни на такива като теб. Както САЩ подкрепят Косово, така и Кюрдистан ще бъде подкрепян. Не изключвам и член на НАТО, да стане.

fallback