снимка: Ройтерс
fallback

Сепаратистките лидери в Каталуния казват, че ще обявят независимост от Испания до 48 часа след победа на референдума за независимост, който свикаха на 1 октомври. Върховният съд на Испания отсъди, че референдумът е неконституционен, а правителството е решено да попречи на избора.

Токсична комбинация от мъчителни разочарования, националистически митове и лошо управление от Мадрид докара Испания до това положение, коментира BloombergView. Да бъдат направени отстъпки от която и да е страна, няма да бъде лесно, но е както възможно, така и необходимо.

Регионалното правителство на местния премиер Карлес Пучдемон пренебрегна закона, свиквайки референдума, и подвежда каталунците – както защитниците на Brexit поведоха британските гласоподаватели – твърдейки, че отцепването ще бъде безболезнено. Факт е, че отделянето би представлявало сериозен икономически риск за Каталуния. Въпреки това Мадрид също не управлява добре проблема, отхвърляйки легитимните недоволства и има намерения да задуши движението за независимост с всички необходими средства.

Иронията в тази конфронтация е колко ненужна е тя. Подкрепата за независимост в региона напоследък спада до около 35%. Отчасти това се дължи на умора, отчасти защото примерът с Brexit никак не е окуражаващ и отчасти заради икономическото възстановяване на Испания. Въпреки това резултатите от вота са несигурни, тъй като много от противниците на независимостта може да решат да бойкотират вота. Каквито и да са резултатите, сепаратистките настроения остават силни и би било мъдро в отговора си Мадрид да убеждава, а не да заплашва.

Със сигурност испанският министър-председател Мариано Рахой трябва да продължи да настоява, че референдумът е незаконен и е необвързващ за правителството. Строгите критики към Пучдемон и съюзниците му са оправдани.

Но в същото време Рахой трябва да отговори на оплакванията на каталунците – например за липсата на прозрачност във федералните разходи. Няколко последователни национални правителства позволиха на политическите опасения да оформят инфраструктурните инвестиции, пренебрегвайки железопътните и други връзки с Каталуния. Рахой трябва да изпълни обещанието си да реши този проблем.

Той трябва и да промотира по-силно усещане за национална идентичност. Един от начините да направи това е като насърчи работниците да се движат по-свободно между отделните региони чрез допълнителни реформи на трудовия пазар и публичния сектор. Едно нещо, което исторически създава онази сплотеност на федералната система в САЩ, е колко лесно работниците се придвижват между щатите. Испания трябва да насърчи същото това нещо с допълнителни реформи.

Подобни мерки може да отнемат години, за да бъдат приложени, но могат да бъдат предложени в духа на компромиса веднага. Между сегашния момент и вота най-важното е да се избегна допълнително разгорещяване на страстите.

Още подобни новини чететe в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Я

преди 6 години

Според закона цела Испания требва да гласува свободата им, т.е. други да избират вместо тех. Естествено че сами следва да решат съдбата си. Още повече че като народ стават все по-малък дял от населението на Каталуния заради имиграцията от по-бедните испански области. Вече са много под 50%. Но ще ги спаси силната им мобилизация за референдума. Ако сега не се откачат от Испания, никога нема да успеят. Все едно българите да гласуват на референдум в Османската империя но да са 30% в земите си ...

25

Наблюдател

преди 6 години

Всеки народ има право на самоопределение. Никой отстрани не може да разбере какви са дълбоките проблеми на Испания. Така че каталунците най-добре знаят защо искат да се отделят. Не им давайте наклон.

24

Анонимен

преди 6 години

Стойков - президент на Каталуния.

fallback