Снимка: Reuters

Между 10 000 и 20 000 бежанци рохинги пристигат всеки ден в Бангладеш от Мианма, съобщи Международната организация по миграцията, цитирана от световните агенции.

Международният натиск върху преобладаващо будистката страна да сложи край на насилието срещу мюсюлманите рохинги, живеещи в западната й част, се засилва.

Още по темата

Кризата бе провокирана на 25 август от суровия отговор на силите за сигурност на поредица от нападения на рохинги срещу полицейски и армейски постове в западната част на Мианма.

Масовото бягство на рохингите се определя като "катастрофално" от ООН, както и като "пример като по учебник за етническо прочистване", принудило близо 400 000 да напуснат домовете си.

Според УНИЦЕФ близо 60 процента от бежанците, насочили се към Бангладеш от края на август, са деца.

ООН започна да доставя вода и санитарни материали за бангладешкото рибарско пристанище Кокс Базар, което е залято от новопристигналите, отбелязва ДПА.

Има остър недостиг на всичко, най-критично на подслон, храна и чиста вода, посочва представител на УНИЦЕФ в Бангладеш. Организацията призовава да бъдат осигурени 7 млн. долара през идните четири месеца за спешно подпомагане на рохингите.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase