Снимка: Reuters
fallback

Ураганът "Ирма" остави без ток 5,8 милиона домакинства и фирми във Флорида, макар че силата му намаля с преминаването по западното крайбрежие на щата, съобщиха щатските власти, цитирани от Ройтерс.

"Ирма" удари Флорида вчера сутринта като ураган от 4 категория, но до тази сутрин отслабна постепенно до 1 категория и в момента придружаващите го ветрове са със средна скорост до 120 км в час, съобщи Националният център за ураганите в САЩ.

Повечето от останалите без електричество абонати са във Флорида, но и в Джорджия има около 90 хиляди и броят им се очаква да расте с придвижването на урагана на север.

Oще по темата

В много от засегнатите райони възстановяването на тока ще отнеме седмици, предупредиха властите, които успокоиха населението, че двете атомни централи в щата са в безопасност. Спрян е само един от реакторите на АЕЦ Търки пойнт, на около 40 км южно от Маями. В режим на работа е атомната централа Сейнт Луси, на 190 км северно от Маями.

Единствен проблем може да предизвика складирано отработено гориво в АЕЦ Кристъл Рива в Дюк на север от Тампа. Тя спря работа през 2009 г. При най-лошия сценарий отработеното гориво може да освободи радиация, ако бъде изложено на съприкосновение с въздуха. Но ядрената регулаторна комисия заяви, че това е много малко вероятно.

Полицията в Маями съобщава за зачестили случаи на разграбване на магазини. Има задържани, предаде Асошиейтед прес.

Властите наложиха в събота полицейски час отчасти за да предотвратят мародерства и да дадат на органите на реда право да спират през нощта всеки, който е на улицата.

В Лейкланд, Флорида, семейство с малки деца е било спасено от кола, залята от вода при преминаването на "Ирма" през района. Във Facebook полицията съобщи, че никой от четиримата членове на семейството не е ранен.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 6 години

Черните човекоядци там, още ли не са сготвили някой... или не смеете да си го кажете.

3

Мосю Густав

преди 6 години

Ще има масови самоубийства без интернет...

2

Анонимен

преди 6 години

боли ме фаро за софия. София не е България.

fallback