Мариано Рахой. Снимка: Reuters
fallback

Испанският Конституционен съд преустанови действието на закон за референдум, който бе приет от парламента на Каталуния, с което спря процедурата по произвеждане на референдум за независимост на тази испанска област на 1 октомври, предаде Ройтерс.

Действието на закона се преустановява, докато съдиите разглеждат внесен от правителството иск да се анулира референдумът, тъй като е в нарушение на конституцията.

Oще по темата

По-рано вчера премиерът Мариано Рахой съобщи, че ще поиска от съда да обяви референдума за незаконен.

На пресконференция след извънредно заседание на правителството Рахой окачестви приетия в регионалния парламент на Каталуния закон като противоконституционен.

Испанският премиер заяви, че референдумът би бил посегателство срещу институционалния ред в Испания и Каталуния, отбелязва Асошиейтед прес. По думите му подобно гласуване няма да отговаря на демократичните изисквания и се закани, че то няма да се състои.

Испанската главна прокуратура съобщи, че ще повдигне обвинения срещу водещи фигури от каталунския парламент заради това, че са позволили вчерашното гласуване.

Говорител на каталунското правителство разкритикува решението на испанските власти да предприемат съдебни действия срещу каталунски представители. По думите му те упражняват постоянен натиск, но въпреки всичко референдум на 1 октомври ще има, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Фешън икона

преди 6 години

Тоя сигурно си бръсне краката...

5

Анонимен

преди 6 години

Това не е боя. Това е къна. Така се докарва цвят айриш кофи дриш. Не разбираш от мoда.

4

баба Гуси

преди 6 години

Това не е демократично.

fallback