Снимка: Архив, Reuters

Сирийските сили са използвали десетки пъти химически оръжия по време на войната, посочват от ООН.

Според разследващите от световната организация правителствен самолет е разпръснал зарин и в Хан Шейхун през април, когато загинаха над 80 души, пише БНР.

В доклада на специалната комисия за Сирия се казва, че до момента са документирани 33 атаки. 27 от тях са извършени от силите на президента Башар Асад, като само в периода между първи и седми март е имало седем подобни нападения.

Правителството в Дамаск обяви, че ударите в Хан Шейхун са имали за цел склад за оръжия на бунтовниците. Властите също така заявиха, че не притежават химически оръжия след споразумението през 2013 година, според което те трябваше да предадат целия си подобен арсенал.

Разслeдващите, които никога не са получавали официален достъп до страната, посочват, че заключенията им се базират на фотографии, сателитни снимки и показания на очевидци.

В доклада се казва още, че при удар срещу джамия в село Ал-Джина край Алепо през март америкамните сили не са взели предохранителни мерки за защита на цивилните граждани. Разследващите определят това като нарушение на международното законодателство. При атаката тогава загинаха 38 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase