Снимка: Архив, Reuters

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отказа на Унгария пари за оградата по границата й с Хърватия и Сърбия.

Още по темата

Преди седмица премиерът Виктор Орбан писа до Брюксел с искане за 411 млн. евро, с които да се покрият половината от разходите за вдигането на оградата и издръжката на доброволци, ловци на имигранти.

"Солидарността е двупосочна улица. Има време, в което страните членки могат да очакват да получат подкрепа и друго, в които те в замяна, трябва да са готови да допринасят", пише в отговора на Юнкер до Орбан.

В него се казва още, че солидарността не е шведска маса, "от която може да се вземе ястието управление на границите, а да се откаже това за приемане на бежанци".

Шефът на Еврокомисията припомня на премиера, че той отказа предложението на Брюксел 54 000 бежанци да бъдат разселени от Унгария в другите страни от ЕС, както и че е върнал близо 4 милиона евро, дадени на Будапеща през 2015 г. за целта от европейския бюджет. Юнкер натъртва и че Унгария отказва да приема бежанци по европейските квоти за разселване на 160 хиляди души от Гърция и Италия, за което има европейско решение.

През последните 3 години Унгария е получавала пари за охраната на границите си от Брюксел, но заради слабо усвояване (33%) не е успяла да се възползва от голяма част от тях, пише в писмото.

Юнкер не спестява на Орбан и факта, че страната му е 8 по големина в ЕС получател на европейски фондове, чрез които също може да компенсира разходите си за мигрантите.

Що се отнася до искането за издръжка на доброволците-ловци на мигранти, председателят на Еврокомисията, заявява, че граничната служба на ЕС вече е предоставила експерти, които да помагат на унгарските граничари по браздата със Сърбия и дава да се разбере, че не би разглеждал други молби освен тези, отнасящи се до участието на Европейската гранична и брегова охрана, каквито Будапеща не е отправяла.

Междувременно Европейският съд в Люксембург отхвърли изцяло жалбите на Унгария и Словакия срещу европейската система за бежанските квоти. Двете държави искаха магистратите да обявят схемата за незаконна и неефективна. Съдът отхвърля жалбата във всичките й части, заявявайки, че Съветът на ЕС е имал право да я приеме, без единодушие и че причината тя да се изпълнява бавно е "липсата на сътрудничество от страна на някои страни членки".

Европейският съд смята, че прехвърлянето на бежанци от граничните Гърция и Италия във вътрешността на ЕС е временна мярка, която е трябвало да бъде предприета в извънредна ситуация. Става дума за 40 000 души, които трябва да бъдат разпределени до края на месеца. От тях Унгария не е приела нито един, а Словакия - 20 души.

Решението на магистратите задължава Будапеща и Братислава да започнат да изпълняват квотите си за прием под заплаха от финансова санкция от страна на Европейската комисия, чийто размер ще бъде определен допълнително.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase