Снимка: Reuters, архив
fallback

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и японският премиер Шиндзо Абе осъдиха в телефонен разговор "продължаващите дестабилизиращи и провокативни действия" на Северна Корея след новия й ядрен опит, съобщи Белият дом, цитиран от Ройтерс.

Тръмп потвърди, че Съединените щати ще се защитават и ще защитават съюзниците си с целия спектър от налични дипломатически, конвенционални и ядрени способности, гласи съобщението на Белия дом.

Двамата лидери са потвърдили непоклатимите ангажименти на двете страни за обща отбрана и са заявили, че ще продължат тясното сътрудничество, се казва в съобщението.

Oще по темата

Южна Корея извърши маневри с балистични ракети в отговор на севернокорейския ядрен опит, предаде Франс прес, като цитира южнокорейската агенция Йонхап.

Междувременно южнокорейската армия извърши учение с реални муниции, симулиращо атака срещу севернокорейския ракетен полигон. В учението участваха военновъздушни и сухопътни сили. Нанесени бяха удари срещу избрани мишени в Японско море, се казва в съобщение на южнокорейския Съвет на началник щабовете.

"Учението е в отговор на шестото ядрено изпитание на Севера. В него бяха използвани южнокорейски балистични ракети "Хюнмо", ракети въздух-повърхност с голям обсег и изтребители Ф-15К", посочи Йонхап. Южнокорейската армия уточни, че избраните мишени са били на разстояние, равно на разстоянието до севернокорейския ядрен полигон Пунге-ни, в североизточната част на Северна Корея.

Маневрите бяха извършени с участието само на южнокорейски военни, но се подготвят и учения с американски войски, се казва в съобщението на Съвета на началник-щабовете, цитирано от Ройтерс.

Южна Корея вчера извърши шести, най-мощен досега ядрен опит и заяви, че изпитанието е било на водородна бомба за ракета с голям обсег. Ядреният опит рязко засилва конфронтацията между Северна Корея и Съединените щати, отбелязва Ройтерс.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун е жесток и зъл. Китай трябва да положи усилия да спре агресията му, пък заяви австралийският премиер Малкълм Търнбул, цитиран от ДПА.

Търнбул каза пред телевизия ABC, че ако Китай спре доставките на петрол за Северна Корея, ще окаже силен натиск над режима на Ким. "Китай може да направи повече", каза австралийският премиер. Той добави, че непрекъснато получава информация за вариантите на ответни действия, които могат да предприемат САЩ.

"Китайците са разочаровани и смаяни от поведението на Северна Корея, но Китай има най-силните средства за въздействие и с тях идва по-голямата отговорност. Точно сега Ким Чен-ун е решил да предизвика Китай и това налага по-силен китайски отговор". Търнбул каза, че Северна Корея не е марионетка на Китай, но според него Китай може да ограничи още повече икономическите връзки с Пхенян, за да му окаже натиск за прекратяване на ядрените опити.

На въпрос дали според него Ким Чен Ун е зъл, австралийският премиер каза, че той редовно избива членове на собственото си семейство. "Това е жестока и зла диктатура. Той обрича собствения си народ на глад. Това е опасен, провокативен, незаконен режим, който застрашава мира и сигурността в района и в света и единствената му цел е да запази диктатурата на едно семейство в Северна Корея", добави Търнбул, цитиран от ДПА.  

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

56

Александра

преди 6 години

Никой не иска вйна!!! И това е един от най-важните аргументи и эа двете страни!!! Война на Корейският полуостров не е в ничий интерес!!! Апропо, основната цел на РЕЖИМА в Северна Корея е да оцелее, а една война със САЩ сериоэно ще эастраши иэпълнението на таэи цел!!! Лек ден на всички инфографи!!!

55

МУУУУ

преди 6 години

Корейският трън се оказа непоносимо забит в *** на говедарите от САЩ. Болката е нечовешка, безсилието тотално, и мученето се чува през два океана.

54

ГОСТ

преди 6 години

До Членска карта 7ДА ЖИВЕЕ СЕВЕРНА КОРЕЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯ, ДА ЙИВЕЕ КИМЧОООООООООО

fallback