Снимка: Reuters, архив

Градовете Феодосия и Евпатория на полуостров Крим, планират да сключат споразумения за побратимяване с австрийски и български градове, съобщава днес руският в. "Известия", цитиран от ТАСС.

Изданието се позовава на Георгий Мурадов, постоянен представител на Република Крим към президента на Руската федерация, анексирала полуострова през 2014 г. Мурадов не е казал с кои точно градове ще се побратимят кримските градове.

"Проявяваме интерес към опита на чуждестранни градове в решаването на проблеми, засягащи жилищно-комуналното стопанство, енергетиката и развитието на пътните мрежи. Стремим се да укрепваме културните и хуманитарните връзки. Нещо повече, подобни споразумения привличат инвестиции от бизнес сдружения в чужди страни", обяснява Мурадов.

Протоколите за сътрудничество се очаква да бъдат подписани на годишната конференция "Крим в международния контекст", която ще се състои в Ялта в началото на ноември с участието на делегации от европейски страни, добавя той.

Подобни документи градове от Крим може да подпишат в бъдеще с общини от Франция и от Италия, с които ще се преговаря на конференцията, посочва пред "Известия" републиканският лидер Сергей Аксьонов.

След 2014 г. някои кримски селища вече се побратимиха с италиански и гръцки градове, припомня ТАСС.
 
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase