Снимка: Reuters
fallback

Южнокорейски вестник призова Сеул да се сдобие с ядрено оръжие, предаде Франс прес.

В Южна Корея има 28 500 американски военнослужещи. По силата на споразумение между нея и САЩ от 1974 г. на страната е забранено да разработва ядрена военна програма. САЩ поемат ангажимента да защитават с техния "ядрен чадър" Южна Корея.

Oще по темата

Но все по засилващата се заплаха от страна на Северна Корея кара някои южнокорейци да заговорят за еманципация на Юга от американското ядрено покровителство.

"В момент, в който заплахата на ядрените оръжия тегне над главите ни, ние не можем завинаги да сме зависими от американския ядрен чадър и от американското ядрено възпиране", се казва в редакционен коментар на южнокорейския в. "Донга илбо".

В него се припомня, че вече не може да се говори за свободен от ядрени оръжия Корейски полуостров, а само за свободна от ядрени оръжия Южна Корея.

Така че Южна Корея не трябва да се колебае и да позволи завръщането на територията си на тактически ядрени американски оръжия, както и да започне да разработва свои собствени ядрени оръжия, допълва изданието.

САЩ разположиха за известно време ядрени оръжия в Южна Корея след Корейската война, но ги изтеглиха през 1991 г., когато Югът и Северът заедно изразиха намерение да работят за един свободен от ядрени оръжия Корейски полуостров.

Същевременно Асошиейтед прес съобщава, че по време на военни учения Южна Корея е симулирала ракетна атака срещу севернокорейски полигон за ядрени изпитания.

Вчера Пхенян изпита шестата си ядрена бомба.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

Не се сърди човече

преди 6 години

Аве ти навсякъде ли пишеш и все едно и също. Няма ли с какво по-смислено нещо да си играеш.

37

Ангел

преди 6 години

Ако не към този момент до съвсем скоро(ако кризата се задълбочи) на Територията на Южна Корея и около нея ще има повече Атомно Оръжие отколкото на територията на САЩ.Кво си мислите че Американците не струпват дори точно в този момент хиляди тонове Ядрено оръжие ли!! Тва няма как да го чуете по новините и медии.Това е в графата Строго Секретно но дори и без да имам доказателства съм Убеден че съм прав защото е 100% логически и стратегически издържана теза!!!

36

Анонимен

преди 6 години

Южна Корея със своята индустриялна мощ ноже да направи бомбата за 3 дни а на 10-тия ще има 10 пъти повече бомби от Северна Корея. Ама не е там работата.

fallback