Снимка: БТА

Германската канцлерка Ангела Меркел каза, че Турция никога няма да стане член на Европейския съюз, предаде ДПА.

"Винаги съм била сигурна, че Турция няма да стане член на Европейския съюз", каза Меркел в телевизионния дебат със социалдемократическия кандидат за канцлер Мартин Шулц. Той заяви, че ако спечели изборите, ще прекрати преговорите за членство на Турция в ЕС.

"Ясно е, че Турция не бива да става член на ЕС. Ще говоря с колегите си, за да разбера можем ли да постигнем обща позиция и да прекратим преговорите за присъединяване на Турция", каза канцлерката, цитирана от Ройтерс.

Лидерът на германските социалдемократи Мартин Шулц, основният съперник на канцлера християндемократ Ангела Меркел на парламентарните избори на 24 септември, я атакува тази вечер в телевизионен дебат за бежанската й политика, като я обвини, че през септември 2015 г. е пуснала бежанците в страната, без да го обсъди с европейските си партньори, предаде ДПА.

Меркел защити решението си да не затваря границите пред бежанците. "Не може да насочим водни оръдия" срещу тези, които се опитват да влязат в Германия, каза тя и посочи, че федералната република има много дълги граници, които трудно се контролират. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase