Снимка: БТА, архив

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон осъдиха заедно най-голямото досега ядрено изпитание на Северна Корея и призоваха за по-строги санкции на Европейския съюз срещу Пхенян, предаде Ройтерс.

Още по темата

Германското правителство каза в изявление, че в разговор по телефона Меркел и Макрон са заклеймили новото ядрено изпитание на Северна Корея. "Тази поредна провокация от страна на управника в Пхенян достигна ново измерение", се посочва още в текста.

Меркел и Макрон са се обединили около мнението, че Северна Корея нарушава международното право и че международната общност трябва да предприеме решителни действия по отношение на новата ескалация.

"Освен Съвета за сигурност на ООН, сега действия трябва да предприеме и ЕС. Канцлерът и президентът изразиха подкрепата си за затягане на санкциите на ЕС срещу Северна Корея", се казва в изявлението.

Върховният комисар на Европейския съюз за външната политика Федерика Могерини междувременно заяви, че ядреното изпитание на Северна Корея е "сериозна провокация" и "сериозна заплаха за регионалната и международна сигурност", предаде ДПА.

Могерини призова Северна Корея да встъпи в диалог за премахване на ядрените оръжия от Корейския полуостров и заяви, че следващата седмица министрите на външните работи от ЕС ще обсъдят въпроса на среща в естонската столица Талин.

Най-новото севернокорейско ядрено изпитание може да създаде нов режим на заплаха, заяви британският министър на външните работи Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс.

"Няма съмнение, че това е поредната провокация, това е безразсъдно", каза Джонсън пред телевизия "Скай нюз". "Изглежда се приближават до (създаването на) водородна бомба, която, ако бъде поставена на успешна ракета, без съмнение ще представлява нов режим на заплаха", отбеляза той.

По думите му Великобритания предпочита дипломатическото решение и никоя от военните опции по отношение на Северна Корея не е добър вариант. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase