Снимка: БТА

Северна Корея извърши ново изпитание на балистични ракети, съобщават световните агенции. Този път обаче става дума за пуск с малък обсег.

Трите ракети са били изстреляни в ранните часове на днешния ден местно време от площадка в Гангуон и са паднали след около 250-километров полет, посочват американски официални представители.

Според Тихооеканското командване на ВМС на САЩ първата и третата ракети са имали технически проблеми, а втората се е взривила почти веднага след изстрелването. Пусковете са били през около 30 минути.

През миналия месец КНДР тества междуконтинентална балистична ракета и заплаши, че може да удари американската база в Гуам или даже цели на територията на САЩ. Според оценки на специалисти днешното изпитание не е представлявало заплаха в тази посока.

Днес севернокорейският лидер Ким Чен-ун посети полигон, на който специалните сили провеждаха учения. В хода на ученията те са отработвали действия по превземането на два южнокорейски острова, предаде ТАСС.

Специалните сили от армията на КНДР симулираха първо удари по двата острова с бойни самолети, последвани от бомбардировка с реактивни оръдия и самоходни гаубици. След това островите бяха поставени под контрол чрез симулиран десант.

След края на маневрите Ким Чен-ун изрази удовлетворение от резултатите и подчерта високия боен дух на офицерите и войниците. Той добави, че армията трябва да мисли за унищожаването на враговете с оръжие, както и за това, как "с един замах да се превземе Сеул и да бъде покорена южната част на Корея", посочва БТА.

В момента ситуацията на Корейския полуостров остава крайно напрегната, а Пхенян развива активно своите ядрена и ракетна програми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase