Снимка: Reuters
fallback

Главната джамия в Гранада беше атакувана вчера от група крайнодесни младежи, които хвърляха димки и скандираха ксенофобски и антиислямски лозунги, съобщиха испански медии, цитирани от РИА Новости.

В този момент в храма имало няколкостотин души. "Този, който е финансирал тази джамия, е финансирал тероризма. Защо властите мълчат?" - беше написано на транспарант, който носеха младежите.

Полицията пристигна 15 минути след началото на акцията и протестиращите се разбягаха. Надписи със заплахи срещу мюсюлмани се появиха на фасадите на джамиите в Логроньо (автономна област Риоха), в каталунския град Монтбланк и в Севиля (автономна област Андалусия).

Oще по темата

В същото време испански мюсюлмани организират акции в почит към жертвите от атентатите. Вчера стотици се събраха на площад Пуерта дел Сол в Мадрид. Подобни прояви имаше и в други градове.

Испанската ислямска комисия заклейми насилието веднага след атентатите. Около сто мюсюлмански общини в Каталуния планират голяма акция против терора днес в Барселона.

Междувременно стана известно, че колата, използвана при нападението срещу пешеходци в испанския курорт Камбрилс, при което загина една жена, е била засечена за превишена скорост от камера седмица преди това в района на Париж. Това съобщи вчера в. "Паризиен", цитиран от Ройтерс.

Часове след атентата в Барселона полицията в Камбрилс застреля петима мъже, носещи фалшиви колани с експлозиви, след като те блъснаха своя автомобил "Ауди A3" в пешеходци. Когато колата се обърна, те излязоха и започнаха да нападат хората с ножове.

Без да посочва източниците си, "Паризиен" съобщи, че колата е била засечена от камера за превишена скорост в района на Париж преди около седмица. Според вестника на този етап френските следователи не са открили пряка оперативна връзка между испанската клетка и Франция и колата може би само е минавала транзит през страната.

Според испански медии автомобилът Ауди е бил собственост на Мохамед Ааля, арестуван след атаката в Барселона, пише БТА. Един от неговите братя, Саид Ааля, е бил убит в Камбрилс, а друг брат, също заподозрян в принадлежност към групата, е в неизвестност.

Испанската полиция издирва заподозрян, който вероятно е шофирал вана, предизвикал касапницата в Барселона, и може би е избягал във Франция.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

т.п.

преди 6 години

е като с я атакували, поне дали е срутена джамията или само малко са повикали наоколо, па са се махнали?

18

ХРИСТИЯНИН

преди 6 години

Браво на испанците, само така !

17

Анонимен

преди 6 години

Абе , се-льо , не бяха ли *** тия, дето набутаха хората в няколкото големи града! От тях започна всичко , никой не искаше да.остане на село.и да работи за 50 стотинки трудоден !

fallback