Снимка: архив, Reuters
fallback

Президентът на Украйна Петро Порошенко обяви, че е разпоредил "подробно и изчерпателно разследване" по повод публикацията на вестник "Ню Йорк таймс", че Северна Корея вероятно се е снабдила с ракетни двигатели, произведени в украинското предприятие "Пивденмаш" (рус. "Южмаш") в Днепропетровск, предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Колкото и абсурдни да изглеждат обвиненията към Украйна, ние, като отговорни партньори, сме длъжни внимателно да проверим публикуваната . . . информация за предполагаеми доставки на ракетни двигатели или свързани с тях технологии за Северна Корея", написа във Facebook Порошенко.

В понеделник Киев официално отрече да е продавал военни технологии на Пхенян.

Oще по темата

Порошенко е възложил на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна съвместно с Междуведомствената комисия за военнотехническо сътрудничество и експертен съвет и ръководствата на предприятията "Пивденмаш" и "Пивденне" (рус. "Южное") да разследват ситуацията и да дадат отчет в срок от три дни. По думите на Порошенко разследването ще покаже неверността на предположенията за "украинска следа" във въоръжаването на КНДР.

Във Facebook украинският държавен глава отправя към авторите на статията в нюйоркския вестник покана да посетят Украйна, за да се срещнат с "несправедливо заподозрените" украински партньори. Освен това благодари на редакцията на "Ню Йорк таймс", че е привлякла вниманието на света към потенциала на ракетно-космическия комплекс на Украйна по "елегантен, но не най-сполучлив начин".

На 14 август "Ню Йорк таймс", позоваващ се на експерта по ракетни технологии от Международния институт за стратегически изследвания Майкъл Елеман, съобщи, че изстреляната през юли т.г. от КНДР междуконтинентална балистична ракета "Хвасон-14" може би е била с двигател, разработен на основата на произведения през 60-те години съветски ракетен двигател "РД-250". В публикацията се посочва като най-вероятен доставчик на двигателя украинското държавно предприятие "Пивденмаш", което е назовано като един от основните доставчици на ракетни двигатели за Русия, след като Украйна става независима държава.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

demograph

преди 6 години

Само се кръстете да не изскочи българска следа...

19

НЕ Е ЛИ СТРАННО?

преди 6 години

По думите на Порошенко разследването ще покаже неверността на предположенията за "украинска следа" във въоръжаването на КНДР.-----------Значи разсле3дването още не е започнало и Порошенко (евреинът Валцман) вече днае резултата.

18

Анонимен

преди 6 години

ХОХОЛИТЕ ВСИЧКО ЩЕ ПРОДАДАТ, СТИГА ДА ИМА КУПУВАЧИ.СЕГА СЪМ СПОКОЕН ЗА ГУАМ, ЗАЩОТО ТОЗИ ЗАВОД ЗА ДВИГАТЕЛИ Е ОТ ВРЕМЕТО НА ХРУШЧОВ И СА ТВЪРДЕ СТАРА МОДИФИКОЦИЯ.

fallback