Башар Асад. Снимка: Reuters
fallback

Комисията за разследване на ООН за Сирия е събрала достатъчно доказателства, за да бъде осъден за военни престъпления сирийският президент Башар Асад, заяви Карла дел Понте, която е член на Комисията за разследване на ООН за Сирия, информира Ройтерс.

Oще по темата

70-годишната Дел Понте е бивш прокурор на международните трибунали за военни престъпление в бивша Югославия и в Руанда. Тя обяви миналата седмица, че се оттегля от комисията, тъй като е недоволна, че Съветът за сигурност на ООН не продължава работата на структурата чрез създаване на специален трибунал за Сирия.
Дел Понте не е уточнила кога ще напусне поста си, пише БТА.

На въпрос на швейцарския вестник "Зонтагс Цайтунг" дали има достатъчно доказателства да бъде обвинен Асад във военни престъпления тя отговори: "Да, убедена съм, че е така. Затова ситуацията е толкова дразнеща.

Подготвителната работа е свършена. Въпреки това няма прокурор и съд".Независимата комисия за разследване на ООН бе създадена през август 2011 г. от Съвета по правата на човека, няколко месеца след началото на конфликта в Сирия. Дел Понте се присъедини към тази комисия през септември 2012 година.

Сирийското правителство, начело с Асад, отхвърля докладите на комисията за ширещи се военни престъпления, извършени от подкрепяните от правителството сили и сирийските сили за сигурност.

Откакто е създадена комисията редовно докладва за нарушаване на човешките права, но призивите й да се спазват международните закони досега остават нечути.

Въпреки че ООН създава нов орган, който да подготви процес, няма признаци за основаването на съд за военни престъпления след шест години и половина война в Сирия.

Шест години комисията разследва. Сега прокурор трябва да продължи работата ни и да изправи престъпниците пред съда. Точно това обаче блокира Русия с ветото си в Съвета за сигурност на ООН, заяви Дел Понте.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

101

MSC

преди 6 години

До АнонименАко си беше направил труда да провериш какво пишеш щеше да знаеш че преди 90 година Пол Пот е представляван в ООН от Запада!Само че е по лесно да се говори без да се мисли...........

100

Dedoviq

преди 6 години

А американските президенти-престъпници кога ще ги разследвате и съдите за престъпления срещу чивечеството? Да ви йева и съдилищата и глупостите, ***.

99

Анонимен

преди 6 години

То и преди имаше!и за Ирак имаше и за либия имаше ...

fallback