Снимка: БТА

Френската прокуратура започна антитерористично разследване след инцидент на Айфеловата кула, при който мъж с нож се опитал със сила да влезе в емблематичния туристически обект, предаде Ройтерс, като се позова на съдебен източник.

Инцидентът е станал късно снощи.

Мъжът преминал първия портал, изблъсквайки с рамо служител на сигурността. След това извадил нож и викал "Аллах акбар" ("Аллах е велик!").

Военните, които отговарят за сигурността в Париж, му наредили да хвърли ножа на земята, той го направил, без да се съпротивлява, и незабавно бил задържан. По неофициална информация става дума за лице с психични проблеми, излязло от психиатрия в края на юли, френски гражданин, роден през август 1998 година в Мавритания.

Изглежда мъжът е действал сам. Мотивите му засега не са ясни. След случилото се всички посетители са били изведени от кулата. Полицаи и сапьори са проверили всички етажи на съоръжението и не са открили нищо подозрително, съобщи по-рано радио Франс енфо, цитирано от ТАСС.

Първоначално случаят бе разглеждан като криминален. Впоследствие обаче прокуратурата си е променила мнението въз основа на изявленията, които заподозреният направил пред полицията, и предвид явната му радикализация.

Снощи Айфеловата кула бе осветена в червено и синьо - в цветовете на футболния отбор "Пари Сен Жермен", в чест на пристигането на бразилската звезда Неймар.

От миналата година до площадката под Айфеловата кула и до билетните каси се стига, само като се мине през детектори за метал и проверка. Целият периметър е ограден, в бъдеще там ще бъде поставена висока стена от бронирано стъкло, за да не се загрозява гледката към ажурните подпори на кулата.

Тази сутрин кулата отвори нормално за посетители в 9 ч. местно време, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase