Снимка: Reuters
fallback

Сенатът на САЩ одобри законопроекта, който предвижда засилване на едностранните американски санкции срещу Русия, Иран и КНДР, съобщи Ройтерс, предаде БТА.

Текстът бе одобрен с 98 срещу 2 гласа. Сега той ще бъде изпратен на президента за подпис. 

В последните дни Белият дом даде знак, че Доналд Тръмп ще го подпише, въпреки опасенията, че чрез него ще му бъдат вързани ръцете. Законопроектът ще направи за държавния глава на САЩ по-трудно да премахва санкции срещу Русия.

Именно това беше целта на конгресмените с обединяването на новите санкции срещу Москва с наказателните мерки срещу Иран и Северна Корея. 

В текста е предвидено Тръмп по-трудно да може да налага вето на вече въведени санкции. В случай, че той реши едностранно да облекчава вече въведени санкции, няма да може да го направи без разрешението на Конгреса. 

Санкциите срещу Русия са наказание за намесата й в президентската кампания в САЩ през 2016 г. и за военната й агресия.

Камарата на представителите одобри текста във вторник. Законопроектът предизвика безпокойство в ЕС, тъй като може да доведе до глоби за компании, помагащи на Русия да строи газопроводи, като например проекта на стойност 9,5 милиарда евро "Северен поток-2".

Руският президент Владимир Путин заплаши с ответни мерки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

ЛЯВ

преди 6 години

"Много си прав законът "Ваник-джаксън" през 1974 предизвика харакири... на СССР. Резултатът днес ще бъде същият, Русия ще сподели съдбата на непобедимия и могъщия СССР."А ти знаеш ли кога закона е отменен? в края на 2012.А сега, кажи какъв е бил ефекта е него

42

ЛЯВ

преди 6 години

До АнонименА ти знаеш ли кога закона е отменен? в края на 2012.А сега, кажи какъв е бил ефекта е него

41

???

преди 6 години

"за намесата в президентската кампания в САЩ"В Русия имало 1100 (!) американски дипломати и помощен персонал!В щатите текущо имало 450 руски дипломати и помощен персонал.Та кой на кого се меси по пропорционалната система че и руското население е почти наполовина от американското към момента?

fallback