Снимка: БТА

Франция планира да отвори приемни центрове в Либия, за да пресява имигрантите, преди да стигнат в Европа.
Френският президент Еманюел Макрон заяви, че центровете ще бъдат готови още това лято.

Според него "горещите точки" ще спрат хората, които не отговарят на критериите за предоставяне на убежище, да не предприемат рисковете от прекосяването на Средиземно море.

Още по темата
"Ние ще отидем при тях", каза Макрон по време на церемония за предоставяне на френско гражданство в Орлеан.

Европейската комисия отказа да коментира, преди да се запознае с детайлите на предложението, което изглежда не е консултирано с Брюксел.

Досега инициативи за отсяване на имигрантите, които търсят закрила, от тези, които се насочват към Европа заради по-добрия живот и работа, не са били прилагани извън територията на Съюза. Европейската комисия само е открила няколко информационни офиса в Африка, за да запознава кандидат имигрантите с условията да се установят в Европа.

"Горещи точки" извън границите на Европа предложи премиерът Бойко Борисов през 2015 г. с идеята да се пресяват имигрантите в Турция, но тя не срещна подкрепа от европейските лидери. Вместо това ЕС създаде 11 такива приемни центрове в Гърция и в Италия, където идентифицира новопристигащите и преценява молбите им за убежище.

Френската инициатива идва два дни, след като Макрон във вторник беше домакин на срещата на двама от враждуващите либийски племенни водачи – подкрепяният от ООН премиер Файез ал-Сарай и Халифа Хафта, който контролира източните части на страната. С посредничеството на Макрон те се разбраха за примирие и провеждане на избори.

Според френския президент между 800 000 и един милион души в момента се намират в Либия в очакване да заминат за Европа или в търсене на работа на място. Според Макрон те дестабилизират ситуацията в Либия и захранват бизнеса с трафика на хора.

Междувременно Европейската комисия съобщи, че командващият морската й операция "София" вицеадмирал Енрико Кредендино, шефът на цивилната й гранична мисия Винченцо Таляфери и посланикът й Бетина Мусшелд, ще бъдат в Триполи да се договарят как европейската марина ще работи с Либия.

Във вторник ЕС удължи мандата на операцията си в Средиземно море до края на 2018 г. и й възложи допълнителни функции да следи дали обучаваните с европейски пари в Италия либийски граничари работят по специалността си, след като получат квалификацията си, да събира информация за износа на петрол и за трафика на хора.

Говорител на Европейската комисия потвърди, че се обмисля и ЕС да поиска разрешение от Либия и от ООН корабите на "София", сред които един български, да могат да навлизат в 22-километровата зона до либийския бряг, за да прихващат трафикантите и да връщат имигрантите, още преди те да са достигнали до европейски или международни води.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase