Снимка: Facebook / Бойко Борисов

Според евродепутата от ГЕРБ Ева Паунова не е вярно твърдението на канцлера на Германия Ангела Меркел, че премиерът Бойко Борисов е поискал на срещата на върха на европейските лидери в Брюксел в България да бъде открит приемен център за бежанци.

"България ни обърна внимание, че и тя има обща граница с Турция, че изпитва огромен натиск и иска да отвори такъв център. Ние посрещнахме желанието ѝ с разбиране и заявихме, че щом иска това, ще получи същата подкрепа от европейските институции, като Гърция и Италия. Ние не искаме да налагаме това решение на България. Тя самата казва има проблем", заяви вчера Меркел.

Още по темата

Ева Паунова обаче твърди, че вчера тя лично е присъствала на една от срещите в Брюксел и България не е поискала такова нещо.

"България не е поискала да имаме гореща точка и разпределителен център на наша територия",отсече Паунова.

Приемните центрове, наричани "горещи точки" (hotspots) са част от плана на ЕС за преразпределяне на пристигащите имигранти. Финансирането им е за сметка на европейския бюджет, а европейските лидери се договориха те да заработят не по-късно от края на ноември.

"По външните граници на ЕС трябва да бъдат разположени приемни центрове. В страни като Италия и Гърция, но също и в България, която не е в Шенген, но има обща граница с Турция", каза Меркел сред срещата в Брюксел.

Според Паунова обаче т. нар. hotspots ще бъдат извън границите на ЕС, част от който е и страната ни.

"Не случайно се обсъжда голяма сума да се даде за горещи точки извън ЕС", отсече тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase