Снимка: архив Reuters
fallback

Турският президент Реджеп Ердоган излезе с остро изявление по адрес на Израел. Той разкритикува употребата на сила след вчерашните смъртоносни сблъсъци, предизвикани от монтирането на металодетектори на входа на Храмовия хълм в Ерусалим. Това съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

"Осъждам прибягването към прекомерна сила от израелските сили на реда срещу нашите братя, които са се били събрали за петъчната молитва", казва Ердоган в изявление, публикувано в сайта на турското президентство.

В него той уточнява и че се изказва в качеството на ротационен председател на срещата на върха на Организацията за ислямско сътрудничество.

Вчера трима палестинци бяха убити в сблъсъци с израелските сили в Източен Ерусалим и на Западния бряг.

Същия ден трима израелци бяха убити с нож в дома си в колонията Неве Цуф, известна и като Халамиш, северозападно от Рамала.

Напрежението достигна вчера връхната си точка, но се натрупва от една седмица след нападение, в което бяха убити двама израелски полицаи на 14 юли в стария град на Ерусалим.

Израел заяви, че оръжията на нападателите били укрити на Храмовия хълм и реши да инсталира металодетектори на входовете към третото най-свято място за исляма.

Храмовият хълм е и най-святото място за юдаизма.

Ердоган определи монтирането на металодетекторите като недопустимо и в изявлението си призовава международната общност "незабавно да направи постъпки за махането на устройствата, които ограничават свободата на вероизповеданието" на Храмовия хълм.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

118

.

преди 6 години

До КаринаЩото Р-доги е обещал на Буйко да му оставя вилаета в банкя и да го направи валия след като нахлуят в България.

117

ZULU

преди 6 години

MNOGO MU DREME NA IZRAYEL AKO PIK MU STISKA ZELKATA NA RECO DA SE KACHI NA LODKATA I DA POTEGLI KIM SREDIZEMNO MORE.PREDI PAK MNOGO PLAMPASE NO MU ZATVORIHA ZURLATA.

116

Анонимен

преди 6 години

турците навсякъде и винаги са доказвали на всички само едно:че са подли, алчни, неграмотни, злобни и отмъстителни.Някой още да не е разбрал...

fallback