Никола Димитров. Снимка: архив, Reuters
fallback

Имаме базисен компромис с България за подписването на договора за добросъседство, заяви външният министър на Македония Никола Димитров в Брюксел.

Той участва в Съвет за стабилизация и асоциация между ЕС и Македония. Такъв не е имало от 2 години и той стана възможен само, след като България и Гърция премахнаха блокадата върху процеса на евроинтеграция на Македония.

Македонската делегация е изразила абсолютна сигурност, че договорът с България ще бъде подписан на 2 август, както е планирано в Скопие. Днес текстът му ще бъде представен на закрито заседание в парламента в Скопие, но властите вече се готвят да посрещнат Бойко Борисов за Илинден.

"Радваме се да видим ново начало, нов ангажимент за европейската перспектива на страната", заяви след срещата в Брюксел върховният представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини.

Тя подчерта, че "добрите стъпки, предприети към съседите", са една от основните причини за оптимизма на Брюксел.

Македония е кандидат за членство в ЕС от 2005 г, а от 2009-а безуспешно очаква дата да започне преговорите с Брюксел. Процесът обаче се блокира от Гърция заради проблема с името и от България заради споровете за общата история, които се уреждат с предложения от София договор за добросъседство.

"С новото правителство, готово да реализира отдавна отлаганите реформи, има шанс за придвижване по пътя за евроинтеграция", заяви Могерини.

Еврокомисарят за разширяването Йоханес Хан не изключи, ако Скопие направи исканите реформи бързо, Еврокомисията да излезе с предварителен доклад през есента, с който да поднови предложението си за започването на преговорите за членство.

Годишният доклад за напредъка на Македония, от който ще зависи дали датата за началото ще бъде дадена, ще бъде готов през април, по време на българското председателство на Съвета на ЕС.

"Дава ни се втори шанс за преговори с ЕС. Надявам се да сме се поучили от грешките си", заяви Никола Димитров.

Той декларира, че правителството на Зоран Заев ще укрепи институциите и ще направи реформи на администрацията, в борбата с корупцията, за върховенството на закона и за свободата на изразяване, така че "не отделен лидер или групи" да управляват страната.

Федерика Могерини изрази надежда за намиране на решение и за спора за името на страната, който Скопие води с Атина. Вчера в Брюксел международният посредник Матю Нимиц се е срещнал с гръцкия външен министър Никос Кодзиас. Гръцкият топ дипломат ще бъде в Македония през август за разговори с правителството на Заев.
"Преговорите за името бяха прекъснати в последните две години и сега сме на етап опознаване и изграждане на доверие", каза министър Димитров.

Той не се е видял нито с Нимиц, нито с Кодзиас, макар че вчера също беше в белгийската столица. Димитров заяви, че не очаква бързо решение. Той отказа да коментира възможните варианти, сред които Северна Македония, но подчерта, че "решение не може да бъде намерено, ако една страна се чувства победител, а другата победена".

"Това е като игра на шах, при която не можем да предвидим какви ще са следващите ходове", заяви външният министър на Македония Никола Димитров в Брюксел.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

...

преди 6 години

Защо никой не казва какво пише в проклетия договор? Мирише на прецакване на нацията ОТНОВО! Предатели изведете публично информацията за съдържанието на договора!!!

16

Климент Охридски

преди 6 години

До Анонимен2България е признала Македония под името Република Македония, а не БРЮМ. Така че имате много поздрави. В ЕС да си я наричат както си щат

15

Анонимен

преди 6 години

Република Охрид или Охридска република е най-добре за името, но зависи от великите сили които не искат да притиснат Гърция за заемите и ще се съгласи и на Охридска България.

fallback