Виетнамска блогърка дисидентка, известна под името Ме Нам (Майка гъба), беше осъдена на 10 години затвор за противодържавна пропаганда, въпреки международна кампания, призоваваща за освобождаването й, предаде Франс прес.

37-годишната Нгуен Нгок Нху Кунх често пишеше в блога си за неотдавнашните екологични скандали и правата на човека в нейната страна. Тя беше арестувана през октомври 2016 г. и осъдена на процес, проведен при закрити врата. Съдът реши, че тя е навредила на националното единство, подкопала е народното доверие в правителството и е подкопала националната сигурност.

Нейният адвокат Нгуен Кха Тхан определи наказанието като сурово и изрази недоволство от резултатите. Възможно е обсъдената да обжалва решението.

Преди произнасянето на присъдата блогърката, която запази спокойствие по време на процеса, изпрати съобщение на двете си деца и майка си, пише БТА.

"Тя се извини на майка си и двете си деца за последствията, които това ще има върху тях, но им каза, че трябва да са много горди с нея", заяви адвокатът пред АФП.

Журналистите на АФП не бяха допуснати да присъстват на процеса, проведен в провинция Кханхоа, но според снимки в социалните мрежи около сградата на съда са били разположени множество полицаи. Преди започването на дебатите, "Хюман райтс уоч" определи процеса като скандален.

"Скандалът тук не е в това, което каза Майката гъба, а в упорития отказ на Ханой да отмени драконовските закони, които наказват мирните дисиденти и петнят международната репутация на Виетнам", заяви вчера Фил Робъртсън, заместник директор на Хюман райтс уоч в Азия.

САЩ, Великобритания и ЕС призоваха за освобождаването на блогърката. Говорител на виетнамското външно министерство заяви, че "всички действия, нарушаващи закона, се наказват сериозно според виетнамското законодателство".

През март дисидентката беше наградена с "международната награда на Държавния департамент на САЩ "Храбри жени". Тогава Виетнам заяви, че това е неправилно и няма да помогне за развиването на отношенията между двете страни.

В неделя блогър с френско и виетнамско гражданство беше екстрадиран във Франция, след като беше еднопартийният виетнамски режим го лиши от виетнамско гражданство и го експулсира. 62-годишният Фам Мин Хоан е първият дисидент в съвременната история, чието гражданство беше отнето, отбелязва АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase