Снимка: Reuters, архив
fallback

Организацията "Ислямска държава" е изгубила 60 процента от територията, която беше превзела, и 80 процента от приходите си. Тези данни са на британската аналитична фирма IHS Markit, предаде Франс прес.

Територията на самопровъзгласилия се през юни 2014 г. халифат на ИД е намалял от 90 000 квадратни километра през януари 2015 г. до 36 200 квадратни километра през юни 2017 г., твърди аналитичната фирма.

Месечните приходи на ИД също са намалели драстично от 81 милиона долара през второто тримесечие на 2015 г. на 16 милиона долара през второто тримесечие на 2017 г., което по-малко с 80 процента.

Международна антиджихадистка коалиция, оглавявана от САЩ, нанася въздушни удари срещу джихадистите в Ирак и Сирия от лятото на 2014 г. По суша битката срещу джихадистите в Ирак се води от иракските сили, а в Сирия от Сирийските демократични сили - кюрдско-арабски антиджихадистки сили, подкрепяни от Запада.

"Възходът и падението на ИД се характеризираха с бърза експанзия, последвана от продължително западане. Три години след провъзгласяването на така наречения халифат на ИД, е очевидно, че този проект за управление се провали", констатира Кълъмб Страк, експерт по Близкия изток в IHS Markit.

Онова, което е останало от халифата, може да се разпадне преди края на годината и той да бъде сведен до изолирани градски зони, които ще бъдат отнети от контрола на ИД през 2018 г., допълва експертът.

Относно спада в приходите на ИД друг анализатор на британската фирма Лудовико Карлино казва, че това може да се обясни със намаляването на всички източници на финансиране на ИД, включително от добива на петрол, конфискациите, налагането на данъци и други незаконни дейности. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Аспарух

преди 6 години

Добре,че се намеисха Руснаците, иначе псевдо войната,която водеха САЩ,щеше да държи този регион оге много години,като врящ казан.

15

Наблюдател

преди 6 години

Ако Запада сериозно имаше намерение да ликвидира ИД, много огдавна можеше да го направи като първо трябваше да им резнат финансовите потоци - петрола! Да ама като минава и се контролира от Турция, а Ердоган "джуниър" печели от него , как да стане!? Cъюзник!! Трудно може да се намерят по-лесни за съвременната авиация цели от петролните сонди и цистерни!!

14

Анонимен

преди 6 години

САЩ престанали да плащат затова обеднели. То е ясно

fallback