Снимка: архив, Reuters

Детските бракове ще струват на развиващите се страни трилиони долари през идното десетилетие, възпрепятствайки сериозно глобалните усилия за изкореняване на бедността, предупреди Световната банка (СБ), цитирана от Томсън Ройтерс.

Около едно на всеки три момичета в развиващия се свят се омъжва преди 18-годишна възраст, като такъв брак се сключва на всеки две секунди, според експертите.

СБ отбелязва, че прекратяването на детските бракове би намалило нарастването на населението, би увеличило образователните постижения на момичетата и техните доходи.

Също така би донесло на жените по-здрави и по-образовани деца, давайки допълнителен тласък на просперитета.

Една от най-големите икономически ползи от спирането на детските бракове ще дойде от забавянето на растежа на населението, според доклада, чийто съавтор е Международният център за изследвания по проблемите на жените.

Момичетата, които се омъжват млади, средно имат повече деца от онези, които отлагат женитбата.

Прекратяването на тази практика би намалило раждаемостта средно с 11 процента в 15 от най-засегнатите страни, включени в изследването.

В глобален план изгодата от по-слабо нарастване на населението би могла да превиши 500 милиарда долара годишно до 2030 година, като с натрупване ползите ще надминат 4 трилиона долара, според експертите.

Въпреки че световните лидери се ангажираха да сложат край на браковете при децата до 2030 година съгласно Целите за устойчиво развитие на ООН, съгласувани през 2015 година, инвестициите в тази посока остават ограничени.

Авторите отдават това донякъде на факта, че детският брак се разглежда като социален въпрос и икономическият аспект не е достатъчно силно застъпен.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase