Reuters

Както много от плодовете на сезона, кайсиите са богати на витамини, от които тялото ни се нуждае. В 200 грама от тях се съдържа дневната доза от витамин А. Част от него е бетакаротинът, който е силен антиоксидант и повишава имунната система. Плодът съдържа още витамин С (10 мг на 100), рутин (витамин Р), който укрепва кръвоносните съдове, ниацин (витамин В 3 или РР), подпомагащ здравината на кожата, както и витамин В1, отговорен за растежа и умственото ни здраве.  

Калий е най-голямото минерално вещество в кайсиите. Пресните плодове съдържат около 300 мг от него, докато в сушените има около 1,5 гр. От своя страна магнезият в оранжевия плод се бори със стреса и напрежението. Калцият и желязото пък подилват организма. 
 
Пектинът също има важна роля – използва се за детоксикация, защото има способността да извежда вредните вещества от организма. Сокът от кайсии в умерени количества подобрява чревната микрофлора.
 
Консумацията на кайсии подобрява състоянието на косата, кожата и ноктите заради витамините и минералите, които съдържат. 
 
Заради колямото количество калий се употребяват от хора, които имат сърдечносъдови заболявания, аритмия, хипертония. Кайсиите понижават кръвното налягане, защото съдържат магнезий, което ги прави предпочитан плод за хипертониците. Съединенията от групата на флавоноидите (260 мг%/100 г) в тях укрепват стените на кръвоносните съдове.
 
Още за полезните свойства на витамините може да прочетете в Puls.bg
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase