Снимка: Reuters

Унгарските власти не са можели да направят нищо, за да предотвратят смъртта на 71 мигранти в камион, открит край шосе в Австрия в разгара на миграционната криза в Европа през 2015 г., заяви днес прокуратурата, цитирана от Ройтерс.

Още по темата

Бежанците от Сирия, Ирак и Афганистан - 59 мъже, 8 жени и 4 деца - били натъпкани от контрабандисти на хора в каросерията на малък камион и се задушили по време на пътуването от Унгария. За смъртта им са обвинени 11 души, от които 9 са българи. Съдебният процес срещу тях е насрочен за 21 юни.

Припомняме, че прокуратурата поиска доживотни присъди за един афганистанец и трима българи, смятани за ръководители на престъпната групировка и изправени пред съда по обвинения в убийства по особено жесток начин.

Германският ежедневник "Зюддойче цайтунг" съобщи вчера, че унгарската полиция е засякла и записала разговори по мобилни телефони между контрабандистите, които карали камиона, но се задействала твърде късно, за да го спре.

"Неправилно е да се допуска, че унгарските власти са можели да предотвратят смъртоносното престъпление, като се има предвид, че то се е развило изключително бързо", заяви обаче днес говорителят на унгарската прокуратура Габор Шмит.

По думите му унгарската полиция полага усилия за разбиване на мрежите за трафик на хора, които прекарват мигранти през границите, често в хладилни камиони с лоша вентилация.

Според него полицията не е разполагала с данни, които да показват, че мигрантите може да бъдат в смъртна опасност в камионите, и е съсредоточила усилията си върху разучаване на мрежите.

Той каза, че следователите са подслушвали телефоните на водачите на контрабандистката група от 13 август 2015 г. - две седмици преди смъртоносното пътуване, опитвайки се да проучат трафикантите в предишен случай.

"Зюддойче цайтунг" представи подробности за някои от разговорите въз основа на полицейски данни, с които се е сдобил. В един от тях афганистански трафикантски главатар изрично забранява на шофьора да отваря вратата на камиона въпреки силното блъскане и виковете за помощ, идващи отвътре. "В никакъв случай не трябва да отваряш вратата. Ако там вътре умрат хора, ги разтовари в гора в Германия", му казва той.

Когато този разговор се е водил в ранните часове на 27 август 2015 г., никой не е слушал от унгарска страна.

"Тъй като не е имало данни за транспортиране, застрашаващо човешки живот . . . ние не сме могли да съкратим времето за подслушване (и да предприемем действия срещу трафикантите по-скоро)", заяви Шмит.

По думите му не е имало "причина или възможност" за слушане на разговорите в реално време, а говорените езици - пущу, български и сръбски - са представлявали допълнителна трудност.

"Всичко това е означавало, че унгарските власти са можели само да преведат и анализират подслушаните разговори след транспортирането, довело до смъртта на 71 мигранти", каза той.

Според него властите са спазили всички съответни унгарски закони, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase