Снимка: БТА

Рекордните двеста жени - близо една трета от депутатите - и над 40 открити гейове, лесбийки и бисексуални ще заседават в новия състав на Камарата на общините в Лондон след вчерашните избори, предаде Ройтерс.

Парламентарната група с най-многочислено женско присъствие ще бъде лейбъристката - половината избрани лейбъристи са жени. Единственият представител на малката Зелена партия в Камарата също е жена.

Вотът вчера доведе до малко увеличение на броя на жените парламентаристи в сравнение изборите през 2015 г., когато в Камарата влязоха 191 жени. Но изборите в четвъртък постигнаха рекорд по избрани открити хомосексуалисти и бисексуални, както и рекорден брой кандидати с променен пол. По данни на правозащитни групи в Камарата на общините предстои да заседават до 44 открити гейове, лесбийки и бисексуални.

Министрите на финансите Филип Хамънд и на външните работи Борис Джонсън ще запазят постовете си в следващото правителство, което ще състави британският премиер Тереза Мей. Това съобщи днес нейната канцелария на Даунинг стрийт 10.

Досегашните министри на вътрешните работи Амбър Ръд, на отбраната Майкъл Фалън и на Брекзита Дейвид Дейвид ще оглавят същите министерства в новия кабинет, след като Консервативната партия на Мей изгуби на вчерашните избори парламентарното си мнозинство. Днес няма да бъдат обявявани други бъдещи назначения, казаха от офиса на Мей.

Преди изборите в британските медии се ширеха предположения, че ако консерваторите спечелят голямо мнозинство в Камарата на общините, финансовият министър Хамънд ще бъде заместен.

Тереза Мей обяви, че ще състави правителство на малцинството, подкрепено от малка северноирландска партия. Десноцентристката Демократична юнионистка партия, която е привърженик на Брекзита, спечели 10 мандата в Камарата, с които ще допринесе за формиране на крехко мнозинство.

Представители на партията заявиха само, че ще преговарят с консерваторите, но засега не е ясно какви ще бъдат исканията й. Тъй като не се очаква сключване на официална коалиция, тези разговори едва ли ще попречат на съставянето на правителство, отбелязва Ройтерс.
 
Консервативната партия е единствената, която може да състави правителство, способно да осъществи Брекзита, каза по-рано днес премиерът на Великобритания и лидер на консерваторите Тереза Мей.

Подложена на критики за това, че предизвика предсрочни избори, в които партията й загуби своето парламентарно мнозинство, Мей заяви, че ще се заеме с управлението и скоро ще състави ново правителство. Нейни колеги я критикуваха и за начина на водене на предизборната кампания. 

"Както разсъждавам върху резултатите, ще разсъждавам и върху това какво трябва да направим, за да изведем партията напред", каза тя в изявление за медиите. По думите й важното за преговорите за Брекзита е да има "увереност в правителство", което да задейства плана за тези преговори. "Тъй като сме партията, спечелила най-много места и най-много гласове, ние сме единствената партия в позиция да състави правителство", заключи Тереза Мей. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase