Снимка: Reuters
fallback

Въоръжени мъже нападнаха парламента на Иран и откриха огън в мавзолея на аятолах Хомейни, намиращ се на няколко километра южно от столицата. При двете почти едновременни атаки загинаха до седем души, съобщиха ирански медии, цитирани от Ройтерс.

Трима души - единият, въоръжен с пистолет, и двама с автомати "Калашников" - извършиха нападението в центъра на Техеран, каза депутатът Елиас Хазрати в ефира на държавната телевизия.

Друг депутат каза, че един от нападателите е бил обкръжен от силите за сигурност и че всички изходи на сградата са блокирани, съобщи информационна агенция ИСНА. Нападателите са убили седем и са ранили няколко души, съобщи Тасним.

Oще по темата

Един човек се е взривил на четвъртия етаж в сградата на парламента, когато специалните части предприели щурм, за да ликвидират нападателите, съобщи държавната телевизия, цитирана от Франс прес. Според информационна агенция Тасним има непотвърдени данни, че нападателите са взели четирима заложници в сградата на парламента.

"Бях в парламента, когато започна стрелбата. Всички бяха шокирани и уплашени. Видях двама мъже да стрелят безразборно", каза журналист от мястото на събитието. Според ирански медии парламентът е подновил работа след нападението.

Около половин час по-късно нападател откри огън по мавзолея на създателя на Ислямската република аятолах Хомейни и рани няколко души, съобщи иранската англоезична телевизия "Прес".

Държавната агенция ИРНА цитира официален източник от мавзолея, според когото нападателят е стрелял по хората и после е извършил самоубийствен атентат с бомба.

Губернаторът на Техеран каза, че един нападател се е взривил в мавзолея, а друг нападател е бил убит от силите за сигурност. По думите му има загинал служител.

Ирански медии съобщават и за жена, която се е взривила до мавзолея, но не е ясно дали тя е камикадзето, за което говори губернаторът, пише БТА.

Втори терорист се е самовзривил в гробницата на аятолах Хомейни, съобщи междувременно иранската  телевизия, цитирана от Франс прес.

Джихадистката групировка "Ислямска държава" пое отговорност за днешните два атентата в Техеран, предаде нейният пропаганден орган, цитиран от Франс прес.

"Бойци на "Ислямска държава" атакуваха мавзолея на Хомейни и централата на парламента в Техеран", съобщи агенцията на джихадистите "Амак", цитирайки "източник по сигурността".

Министерството на разузнаването на Иран съобщи, че днешните атаки срещу парламента и мавзолея на аятолах Хомейни са били извършени от терористи, но не уточни кой стои зад тях, предаде Ройтерс.

Ръководителят на отдела за борба с тероризма към министерството каза, че силите за сигурност са предотвратили трета атака, предаде държавната телевизия ИРИБ.

"Сутринта две групи терористи нападнаха парламента и светилището на имам Хомейни. Членове на трета групировка бяха арестувани, преди да успеят да извършат нападение", казаха от ведомството.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

С Недоумение

преди 6 години

До Даскала , ако това нещо се случи в нашият парламент , какви ще са нападателите- ТЕРОРИСТИ или НАЦ. ГЕРОЙ.

36

Даскала

преди 6 години

Чакайте бре хора!Нали вчера ни проглушихте ушите , че Иран подготвял терористите на ИДИЛ , а сега се оказва , че май , май не е така!След като и САЩ прави съгласувани въздушни атаки с ИДИЛ , срещу Сирийската Армия , то какво?За толкова наивни ли ни имате ?Явно на дъното на терора стои терористичната държава САЩ и нейния съюзник в терора Саудитска Арабия!Стига сте лъгали хората - маските Ви паднаха!

35

PD

преди 6 години

Услужливи са нашите медии. Нито дума за Саудитска Арабия, и обещанието за отмъщение от представители на официалната власт в Иран.

fallback