fallback

Конфликтът с Катар е следствие на натрупване, но посещението на Доналд Тръмп и проведената среща между него и лидерите на всички арабски държави в Рияд е предизвикала полемики между лидера на Катар и американския президент, твърди журналистът Мохамед Халаф.

По думите му пред репортер на Bulgaria ON AIR Тръмп е поставил въпроса, че Катар финансира различни екстремистки групи в Сирия и други държави в региона.

Саудитска Арабия, Бахрейн, Египет и Обединените арабски емирства прекратиха дипломатическите си отношения с Катар. Доха бе изключена и от Арабската военна коалиция за Йемен. Това предизвика напрежение в Арабския полуостров и Саудитска Арабия постави 10 условия на Катар, които тя трябва да изпълни в следващите 24 часа.

Кореспондентът от балканските страни за кувейтския вестник "Ал Уатан" Мохамед Халаф продължи темата, като предаде, че съветниците на Тръмп "поставили на масата" доклад, в който всички служби на САЩ констатират как Катар подпомага под различни форми групировки в Сирия.

Oще по темата


Информацията, че Катар е платила през април откуп от 1 млрд. долара на терористични групировки, за да освободят пленени членове на кралското семейство на Ирак също предизвика гнева на държавите от Персийския залив.

"Това, което се говори наистина се е случило. И не е първата такава сделка на Катар. Обвиняват държавата, че това са предварително договорени пари", разказва журналистът.

Темата коментира в студиото на "България сутрин" и Ивайло Калфин, бивш вицепремиер и министър на външните работи.

По думите му регионът на Близкия Изток по вътрешни и външни причини е нестабилен и конфликтът с Катар е една от проявите за това.

Запитан кой има интерес от създалата се ситуация, Калфин отговори:

"Вижте кой изнася оръжие в региона. Това е най-печелившият бизнес в момента. САЩ, Русия и всеки, който може да произвежда оръжие, включително и България".

Според Калфин страната ни, заедно с нашите партньори, сме поставени пред сериозна дилема дали да се намесваме в конфликта. Но бе категоричен, че не би препоръчал НАТО да влезе с военни действия в Близкия Изток.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 6 години

Този мухъл кой ги брои за 5 стинки????

12

Анонимен

преди 6 години

Товарищ Кальфин се е подплашил НАТО да не нашамари любимата му превелика Русия в Сирия.

11

gadev

преди 6 години

Айде и тоя се изпльока като че.кия на мокър пясък !

fallback