Снимка: Reuters

Саудитска Арабия и кралство Бахрейн скъсаха дипломатическите отношения и затвориха границите си с Катар, предаде Франс прес.

Саудитска арабия заяви, че иска да защити своята национална сигурност от заплахите на тероризма и екстремизма.

Саудитската държавна осведомителна агенция цитира официален източник, според когото Саудитска Арабия е решила да скъса дипломатическите и консулските си отношения с Катар, "упражнявайки своето суверенно право, гарантирано от международния закон, да защитава своята национална сигурност от опасностите на тероризма и екстремизма. Саудитска Арабия прекъсва всички контакти по въздух, суша и вода с Катар и "приканва всички братски страни и компании да сторят същото", се казва в съобщението на саудитската агенция, цитирана от Ройтерс.

Египет също скъса дипломатическите отношения с Катар и го обвини, че подкрепя терористични организации, включително Мюсюлманските братя, съобщи агенция Мена.

Египетското външно министерство заяви, че Египет е затворил своите граници и въздушно пространство за всякакъв катарски транспорт, за да защити националната си сигурност.

Бахрейн обвини Катар, че подкопава сигурността и стабилността му и се меси в неговите вътрешни работи.

Обединените арабски емирства пък обвиниха Катар, че подкрепя екстремизма и дестабилизира сигурността в района.

Емирствата дадоха на дипломатите си 48 часа да напуснат Катар, защото подкрепя и финансира терористи, екстремисти и религиозни организации.

(БТА)

Коментари Напиши коментар

14

ЕМ

преди 3 години

Всичко е борба за влияние в Близкия изток. От една страна групировката СА-Египет-ОАЕ. Ок друга страна - Иран с негория сателит Хизбула и растящо влияние в Ирак. Третия блок е Катар и Турция. Те пък поддържат Ислямските братя и Хамас. Ислямските братя та главен враг на Египет. Иран също е много сериозен враг на първата групировка.
Израел не крие, че негов тлавен враг е Иран със сателита Хизбула. Хамас също се кълне да го унищожи. Де факто, интересите на Израел и първия блок съвпадат.

13

Анонимен

преди 3 години

Гледай ги тия бе... чудят се в каква форма да си строят небостъргачите. То не са фунийки за сладолед, конусчета, тръбички.

12

Баладжията

преди 3 години

Абе истината очите ще ви избоде, няма да я видите! Всичките там спонсорират терористи! И Катар и Саудитска арабия и Кувейт и ОАЕ и т.н. В Сирия има ХИЛЯДИ групировки, мога да ви назова поне 20 от по-големите.
Просто Катар е спонсорирал сега някой, който не е трябвало. Това е станало. Толкова ли е трудно да се осмисли. 100% са спонсорирали някой, който е враг на Джаиш Ал-Фатех - коаицията от групировки на Саудитска арабия. От Катар изтичат пари за ИДИЛ официално, но от неофициални лица. ТОВА Е!