Снимка: архив, Reuters
fallback

Германия е изготвила мини план Маршал за Западните Балкани, който да  представлява компенсация за дългото чакане за влизане в ЕС, пише сръбският вестник "Вечерне новости".

Позовавайки се на дипломатически източници, изданието посочва, че през следващите няколко години този план би трябвало да допринесе за засилването на икономиките в региона.

Предложението скоро ще бъде представено на заседание на Европейския съвет в Брюксел, който трябва да одобри и специален фонд за балканските държави.

Планът е наречен "Берлин плюс". Парите за неговата реализация се очаква да бъдат осигурени от Европейската икономическа зона, в която участват страните от ЕС, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, както и Европейската асоциация за свободна търговия /ЕФТА/, която освен посочените държави включва и Швейцария.

Фондовете ще бъдат използвани за създаване на нови компании и инфраструктурни връзки.

Сумите все още не са известни, но идеята е в кратки срокове Западните Балкани да се превърнат в атрактивно икономическо пространство, пише изданието.

Целта на "Берлин плюс" е също така намаляване на регионалното напрежение, тъй като Балканите имат голямо значение за Германия от гледна точка на сигурността

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

Инж.

преди 6 години

Моля всички заинтересовани да потърсят в Google кои са държавите най-богати на природен газ (ресурс по-добър от петрола).Това ще отговори на всичките Ви въпроси

36

Анонимен

преди 6 години

До Гост+Ама преди това им отгерманците им окраднаха 420 това злато и не им платиха репарациите от войната.

35

Анонимен

преди 6 години

До Анонимен Егати трещящият по шевовете,от противоречия , лицемерие и демагогия съюз. Даже и да си обършеш джопата с такъв съюз не си заслужава . *** .

fallback